Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UIT-agenda van dit weekeinde, samengesteld aan de hand van De Uitloper Gouda: zie www.uitlopergouda.nl.
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.
za. 18 mrt. DEMAIN TOUT COMMENCE
18u30 Regie: Hugo Gélin. Met: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters. FRA/GBR 2016 • komedie, drama • 118 min.
za. 18 mrt. MOONLIGHT
21u15 Regie: Barry Jenkins. Met: Mahershala Ali, Ashton Sanders, Naomie Harris. USA 2016 • drama • 111 min.
zo. 19 mrt. JACKIE
11u00 Regie: Pablo Larraín. Met: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup. Chile/FRA/USA 2016 • biopic, drama • 100 min.
zo. 19 mrt. LION
16u00 Regie: Garth Davis. Met: Dev Patel, Nicole Kidman, Sunny Pawar. AUS 2016 • drama • 118 min.
zo. 19 mrt. MANCHESTER BY THE SEA
20u30 Regie: Kenneth Lonergan. Met: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler.

THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG, Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750, www.goudseschouwburg.nl
za. 18 mrt. HET GROOT NIET TE VERMIJDEN: SHAVE, RATTLE AND ROLL
20u00 Zijn het gladde jongens? Ja, maar ze kunnen ook prikkelen! Al meer dan 25 jaar staat ‘Het Groot’ voor humor, goede muziek, theater en muzikale grappen.
za. 18 mrt. FRANS VAN DEURSEN ZINGT LEO VROMAN: De Vogel in mijn Borst
20u30 Een dag na het overlijden van dichter Leo Vroman raakten zijn regels het hart van zanger Frans van Deursen, die nooit eerder een gedicht van Vroman gelezen had. Hij wist al snel: deze gedichten moet ik zingen.
zo. 19 mrt. JULIEN LIBEER
12u00 Sinds hij de prestigieuze Juventusprijs ontving is pianist Julien Libeer door de internationale pers geprezen als één van de meest markante muzikale persoonlijkheden. Met trots presenteren wij u deze internationale Rising Star!
VARIA
zo. 19 mrt. WIJNSPIJS CULINAIRE WANDELING BINNENSTADGOUDA
12-17u00 Al wandelend langs de lekkerste gerechten en wijnen. Tijdens de WijnSpijs Culinaire Wandeling bezoek je zeven top restaurants in Gouda, die allemaal een heerlijke wijn-spijs combinatie serveren. Een gezellige zondagmiddag met vrienden en familie, met culinaire hoogstandjes en heerlijke wijnen. Wandel in 1 zondagmiddag van 12 tot 17u00 – met je eigen gezelschap – langs 7 restaurants in Gouda. Bij elk restaurant krijg je een heerlijk gerechtje met een bijpassende wijn! Kaarten voor deze gezellige, ontspannen en culinaire middag zijn te koop op: www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling/gouda. Prijs: €55,- p.p.
PODIA
STUDIOGONZ         Garenspinnerij, Turfsingel 36, Gouda, tel. 604954, www.studiogonz.nl.
za. 18 mrt. CRIMSON MOONLIGHT (S) + VARDOGER (N) + WOLFER (NL), Genre: death/black metal
zo. 19 mrt. SPELLENMIDDAG. Deur open: 14u00.
EXPOSITIES
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
t/m 23 aug. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 0615386063
t/m 29/4  NATUUR IN NEDERLAND: JEANETTE JANSEN, FRANS BUISSINK
Expositie met bronzen dieren van Jeanette Jansen en schilderijen (landschappen) van Frans Buissink. Jeanette Jansen is geboeid door de kracht, schoonheid en souplesse van dieren die in Nederland in het wild leven. Dit komt tot uitdrukking in haar intense beelden in brons die prachtig ‘in beweging’ zijn.  Frans Buissink, kunstschilder (en mede-oprichter van het blad Grasduinen) laat zich inspireren door de Nederlandse natuur maar ook door het werk van de (jonge) Mondriaan. Zijn schilderijen bewegen zich op de grens tussen werkelijkheid en abstractie. Frans blijft experimenteren met kleur en de nooit uitgeputte mogelijkheden van olieverf. Jeanette Jansen werkt op za. 8 en zo. 9 april in de galerie aan een nieuw dierenbeeld in was. Zij licht haar werk dan verder toe. Frans Buissink vertelt op zo.9 april in de galerie over de natuur en zijn landschappen in olieverf. Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Extra open: Za. 8 en zo. 9 april 12-18u00. Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl.

MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 20 mei EXPOSITIE KIND EN OORLOG

De nieuwe expositie Kind en oorlog van Verzetsmuseum Zuid-Holland gaat over kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten zien te overleven. Aan de vele facetten die het overleven in oorlogstijd kent, wordt in deze tentoonstelling aandacht besteed. Zoals bijvoorbeeld aan de creativiteit voor het maken van iets uit vrijwel niets. Speelgoed en kleding uit die tijd geven hier een goed beeld van. De hongerwinter maakte de oorlog ook nog eens extra zwaar. De verhalen van kinderen die, vaak moederziel alleen, naar het “boerenland” werden gestuurd om aan te sterken, maken de tentoonstelling compleet.
t/m 30 juni EXPOSITIE: VREDESKINDEREN
Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie). De tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ bestaat uit historische affiches, kindertekeningen en kindergedichten. Er worden 4 thema’s behandeld; de wens tot een vreedzamere wereld te komen via kinderen, het gebruik van kinderen als beeldmerk voor de vredesbeweging, vredesacties georganiseerd door kinderen en jongeren en de creaties (tekeningen en gedichten) van kinderen over vrede. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.
Bron: www.uitlopergouda.nl