Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UIT-agenda van dit weekeinde, samengesteld aan de hand van De Uitloper Gouda: zie www.uitlopergouda.nl.
 
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.
 
za. 11 mrt. JACKIE
18u30 Regie: Pablo Larraín. Met: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup. Chile/FRA/USA 2016 • biopic, drama • 100 min.
za. 11 mrt. DEMAIN TOUT COMMENCE
21u15 Regie: Hugo Gélin. Met: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters. FRA/GBR 2016 • komedie, drama • 118 min.
zo. 12 mrt. DEMAIN TOUT COMMENCE
16u00 Regie: Hugo Gélin. Met: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Ashley Walters. FRA/GBR 2016 • komedie, drama • 118 min.
zo. 12 mrt. MOONLIGHT
20u30 Regie: Barry Jenkins. Met: Mahershala Ali, Ashton Sanders, Naomie Harris. USA 2016 • drama • 111 min.
 
THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG, Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750, www.goudseschouwburg.nl
 
za. 11 mrt. STAATSOPERA VAN TATARSTAN: MADAME BUTTERFLY
20u00 Met recht is dit wereldwijd één van de meest geliefde opera’s! De onvoorwaardelijke liefde van de Japanse geisha Cio-Cio-San voor de Amerikaanse marineofficier Pinkerton is door Puccini voorzien van ongelooflijk krachtige muziek.
za. 11 mrt. FLIP EN DE NOORMANNEN: MAKE-UP
20u30 Na het zien van de debuutvoorstelling van Flip en de Noormannen bleven pers en publiek verbluft achter. Cabaret, muziektheater en kleinkunst leken als hokjes hopeloos tekort te schieten om deze volslagen tegendraadse show te kunnen vangen.
zo. 12 mrt. REMY VAN KESTEREN EN BAND: TOMORROW EYES
14u30 Harpist Remy van Kesteren heeft weliswaar een klassieke achtergrond, maar hij gaat graag op ontdekkingstocht naar andere genres zoals pop, minimal en improvisatie. Met high-wine na afloop.
 
VARIA
za. 11 mrt. AAN DE SLAG TIJDENS NL DOET!
Op deze dagen ben je uitgenodigd om een dag(deel) vrijwilligerswerk te doen. Vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken? Kom dan ook helpen! Iedereen kan zich aanmelden. U kunt ook met een groep meedoen. Aanmelden voor een klus kan via de website www.nldoet.nl.
 
 
PODIA
STUDIOGONZ         Garenspinnerij, Turfsingel 36, Gouda, tel. 604954, www.studiogonz.nl.
za. 11 mrt. ODE AAN DE BERG. Geniet van leuke bands en kom zelf gezellig jammen.
 
EXPOSITIES
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
t/m 23 aug. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 0615386063
t/m 11 mrt. PAPIER & LINNEN: IMRE VAN BUUREN, MARLOES WIJTSMA
Papier heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Imre van Buuren door het uiterlijk, de fragiliteit, het knisperende geluid en de mogelijkheden. Imre maakt prachtige herinneringsboeken met papierbladen met boomblaadjes, zijdevezels, wol, garen en vlieseline. Bij elk boek hoort een unieke doos met een stilleven. Zo wordt de doos met boek een object dat kan worden neergezet. Marloes Wijtsma is schilder en tekenaar. Haar reizen naar India, Zuid Amerika, Nieuw Zeeland, Fiji en Australie hebben veel invloed gehad op haar werk. Maar terug in Nederland, veranderden bonte kleuren in subtiele tinten van het Nederlandse landschap. Nu tekent en schildert Marloes veel boeketten en bloesems en maakt haar eigentijdse vertaling van de bloemstillevens uit de Gouden eeuw. De verf vloeit, drupt en spat op (soms onbewerkt) linnen met als laatste, in gedetailleerde lijntjes, de bloemen en bladeren. Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl.
MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 20 mei EXPOSITIE KIND EN OORLOG

De nieuwe expositie Kind en oorlog van Verzetsmuseum Zuid-Holland gaat over kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten zien te overleven. Aan de vele facetten die het overleven in oorlogstijd kent, wordt in deze tentoonstelling aandacht besteed. Zoals bijvoorbeeld aan de creativiteit voor het maken van iets uit vrijwel niets. Speelgoed en kleding uit die tijd geven hier een goed beeld van. De hongerwinter maakte de oorlog ook nog eens extra zwaar. De verhalen van kinderen die, vaak moederziel alleen, naar het “boerenland” werden gestuurd om aan te sterken, maken de tentoonstelling compleet.
t/m 30 juni EXPOSITIE: VREDESKINDEREN
Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie). De tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ bestaat uit historische affiches, kindertekeningen en kindergedichten. Er worden 4 thema’s behandeld; de wens tot een vreedzamere wereld te komen via kinderen, het gebruik van kinderen als beeldmerk voor de vredesbeweging, vredesacties georganiseerd door kinderen en jongeren en de creaties (tekeningen en gedichten) van kinderen over vrede. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.
Bron: www.uitlopergouda.nl