Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UITkalender van dit weekeinde, samengesteld aan de hand van de activiteitenagenda van www.uitlopergouda.nl.
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.
za. 18 feb. DOWN TO EARTH
18u30 Regie: Renata Heinen, Rolf Winters. GBR/USA 2015 • documentaire, biopic • 82 min.
za. 18 feb. HELL OR HIGH WATER
21u15 Regie: David Mackenzie. Met: Dale Dickey, Ben Foster, Chris Pine, William Sterchi. USA 2016 • misdaad, drama, western • 102 min.
zo. 19 feb. SWEET DREAMS
11u00 Regie: Marco Bellocchio. Met: Bérénice Bejo, Valerio Mastandrea, Fabrizio Gifuni, Guido Caprino. ITA/FRA 2016 • drama • 134 min.
zo. 19 feb. DE KINDEREN VAN JUF KIET
16u00  Regie: Peter en Petra Lataster. NED 2016 • documentaire • 115 min.
zo. 19 feb. LA LA LAND
20u30 Regie: Damien Chazelle. Met: Ryan Gosling, Emma Stone, Amiée Conn, Terry Walters. USA 2016 • komedie, drama, muziekfilm • 128 min.
 
THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG, Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750, www.goudseschouwburg.nl
za. 18 feb. YURI HONING ACOUSTIC QUARTET: Het verlangen van Yuri Honing
20u30 Jazzmuzikant Yuri Honing ontvangt louter lovende recensies. ‘One of the most fearless and creative saxophonists of the moment’, schreef The Times. Meer en meer bekend van zijn bijdragen aan De Wereld Draait Door is het nu tijd voor een theatertournee met zijn Acoustic Quartet.
 
THEATER CONCORDIA   Concordiaplein, Haastecht,www.theaterconcordia.nl.
za. 18 feb. BLUES FESTIVAL: Drie bands, drie podia, drie stijlen, 20u15, € 10,-
 
STUDIOGONZ         Garenspinnerij, Turfsingel 36, Gouda, tel. 604954, www.studiogonz.nl.
IEDER WEEKEINDE OPEN
StudioGonz is ieder weekeinde open met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ’s, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je in de weekenden niet te vervelen.
iedere do.        DONDERSLAG CAFÉ, het weekend begint op donderdag.
iedere vr.+za.  STUDIOGONZ OPEN met StudioGonz Café.
za. 18 feb. UP IN THE AIR LATE VALENTINE SPECIAL 18+ tickets
zo. 19 feb.  SPELLENMIDDAG
 
EXPOSITIES
SINT-JANSKERK    Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
t/m 23 aug. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen,  ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
 
GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD  Oosthaven 28 tel. 0615386063
t/m 11 mrt.  PAPIER & LINNEN: IMRE VAN BUUREN, MARLOES WIJTSMA
Papier heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Imre van Buuren door het uiterlijk, de fragiliteit, het knisperende geluid en de mogelijkheden. Imre maakt prachtige herinneringsboeken met papierbladen met boomblaadjes, zijdevezels, wol, garen en vlieseline. Bij elk boek hoort een unieke doos met een stilleven. Zo wordt de doos met boek een object dat kan worden neergezet. Marloes Wijtsma is schilder en tekenaar. Haar reizen naar India, Zuid Amerika, Nieuw Zeeland, Fiji en Australie hebben veel invloed gehad op haar werk. Maar terug in Nederland, veranderden bonte kleuren in subtiele tinten van het Nederlandse landschap. Nu tekent en schildert Marloes veel boeketten en bloesems en maakt haar eigentijdse vertaling van de bloemstillevens uit de Gouden eeuw. De verf vloeit, drupt en spat op (soms onbewerkt) linnen met als laatste, in gedetailleerde lijntjes, de bloemen en bladeren. Op zo. 5 februari zijn Imre van Buuren en Marloes Wijtsma van 15-17u00 zelf in de galerie. Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl.
KUNSTUITLEEN GOUDA            Blekerssingel 40, Gouda, tel. 522746
t/m 25 feb. DANIËL TAVENIER: SCHILDERIJEN
Niets is te gek voor beeldend kunstenaar Daniël Tavenier (1964) als het aankomt op het maken van verf. Sinds zijn studie aan de kunstacademie in Den Haag, experimenteert hij met onconventionele verfsoorten. Zo schildert hij niet alleen met acryl- en olieverf, maar gebruikt hij bijvoorbeeld ook koffie, thee, bessensap en stierenbloed. Tavenier maakt deze verfsoorten zo veel mogelijk zelf door bijvoorbeeld pigmenten uit planten te gebruiken. Vervolgens kookt hij deze planten en gebruikt het sap dat zo ontstaat, als verf.  Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.
MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID   Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 30 juni EXPOSITIE: VREDESKINDEREN
Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie). De tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ bestaat uit historische affiches, kindertekeningen en kindergedichten. Er worden 4 thema’s behandeld; de wens tot een vreedzamere wereld te komen via kinderen, het gebruik van kinderen als beeldmerk voor de vredesbeweging, vredesacties georganiseerd door kinderen en jongeren en de creaties (tekeningen en gedichten) van kinderen over vrede. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.
Bron: www.uitlopergouda.nl