door PIETER VAN VLIET |
Bijzondere daden die tot tranen toe roerden en helden die het onmogelijke presteerden, maar ook verdriet en teleurstelling: het nieuws barstte het afgelopen jaar van de bijzondere, menselijke verhalen. Nu het jaar ten einde loopt, een vluchtige terugblik op het nieuws dat ons raakte. Zo was er de foto van de Goudse SingelS Swim waarbij het bovenstaande beeldend in beeld werd gebracht door fotograaf Frank de Roo. En het verhaal er achter.
Een duikje nemen en een stuk zwemmen in de Goudse grachten. Normaal gesproken streng verboden. Maar  de Gouwenaren Andy Koolmees en Bart Boevink kregen het voor elkaar. Zondag 11  september was de eerste editie. Het bleek een daverend een doorslaggevend succes. Met veel deelnemers in het water en veel publiek langs de kant.
Onder de deelnemers zat Stolwijker Gerard de Waal (42) en onder de helpers de Boskoopse Ans de Goeij (73). Beiden met een bijzondere levenservaring en met een verdrietig verhaal. De fotograaf bracht ze bij toeval bij elkaar.
,,Beste Pieter, kun jij Frank de Roo vragen om de krantenfoto van maandag 12 september naar mij te mailen? Hij heeft onbewust twee mensen met een bijzonder verhaal op de voorpagina van het AD van 12 september doen belanden”, zo luidde het verzoek van Koolmees, niet lang na de eerste editie van de Goudse SingelS Swim.  ,,De jongen met het kale hoofd heeft twee jaar terug een herseninfarct gehad en was voor ons de ‘spannendste’ deelnemer.  Zijn fijn-motoriek is nog niet goed. Echter, puur op kracht en door veel trainingen te volgen in zwembad De Loete en het zwemgroepje van Gerrit de Haan en mij heeft hij de drie kilometer voltooid na iets meer dan 60 minuten. Gerrit heeft 2 km bij hem in de buurt gezwommen, daarna moest Gerard een iets lager tempo gaan zwemmen…”
,,Gerard ken ik al 28 jaar. Toen ik 16 was en hij 14 was ik coach van hem bij waterpolo. Wij vonden het vooral voor  Gerard prachtig dat hij de race heeft kunnen meedoen. En ook zijn vader Cor, die als vrijwilliger meeliep voor toezicht, heeft er ongetwijfeld trots van genoten dat zijn zoon dit heeft kunnen voltooien.”

Andy Koolmees.
En dan de vrouw op de foto. Koolmees: ,,De vrouw in het oranje hesje is Ans de Goeij uit Boskoop. Zij verloor circa twee weken voor de Goudse Singels Swim haar levenspartner Joseph. Na een lange periode van ziekte. Ik leerde Ans bijna twee jaar terug kennen in de aanloop van de Lichtjesloop. Ze moest afhaken, omdat het op dat moment erg slecht ging met Joseph die kanker had. Ook Ans heeft wel een paar zware jaren achter de rug wegens het verzorgen van haar zieke man. Ans is echt een enorme bikkel, een dag of 10 na de dood van haar man stond ze gewoon als vrijwilliger op de kant bij een sportevenement.”
,,Het toeval wilde dat ik al een uur voor de zwemtocht met Gerard aan de praat kwam”, memoreert Ans de Goeij, die als toezichthouder op de kant met de zwemmers meeliep. ,,En zodoende zijn story hoorde. Ik als revalidatie-verpleegkundige wist als geen ander hoe hard zijn strijd was. Om dan nu deze drie kilometer te gaan zwemmen … geweldig! Ik heb speciaal Gerard de hele tocht goed in de gaten gehouden. Het heeft zo moeten zijn. Hij als jonge knul uit een dal opkrabbelend en dat ik dan extra energie kreeg, maakte mij trots.”
Andy hoopte de originele foto voor deze beide kanjers te krijgen om ze beiden een mooie herinnering te kunnen mailen. Fotograaf Frank de Roo werkte graag mee aan dat verzoek. ,,Wat ik dacht toen ik de foto maakte? Ik was eigenlijk opzoek naar een foto waarbij duidelijk te zien was dat iemand uitgeput was, en zelf niet meer uit het water kon klimmen. De kade was nogal krap en er stonden veel mensen op een kluitje. De foto bleek lastiger te maken dan van te voren bedacht. Sommige klauterden zelf aan de kant. Omdat er net geen hulp was in de chaos of omdat ze nog fris genoeg waren.  Tot de kale meneer aan kwam zwemmen. Hij had duidelijk moeite om uit het water te komen. De man links, die zelf ook had gezwommen, schoot te hulp. Dat lukte niet direct. Ik zag in mijn ooghoeken de vrouw aankomen met het hesje van de school aan. Beiden moesten ze eraan te pas komen om de man uit het water te trekken. Je ziet aan de gezichten van de twee helpers dat het moeite kost en ze behoorlijk wat kracht moeten zetten. Het moment was vooral mooi dat twee mensen de helpende hand toereiken om een man uit het water te trekken na de lange tocht door de grachten van Gouda…”
Koolmees: ,,Het is eigenlijk niet te bevatten dat juist zij uit een groep van 80 deelnemers en 30 vrijwilligers samen elkaar ontmoeten daar bij de finish en dan ook nog op de voorpagina van het AD terechtkomen. We hebben de originele foto van Frank gekregen en naar deze beide kanjers toegestuurd. Dit als mooie herinnering van dit prachtige evenement waarbij beiden uit een diep dal kwamen. Het is een mooi verhaal over hoe sporten je de kans geeft om midden in de samenleving te staan, ongeacht wat er allemaal met je gebeurd is.  Voor mensen die iets soortgelijks is overkomen als bij Gerard is de foto en dit verhaal een goede stimulans. Dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen een heel eind kan terug komen…”
Cor de Waal: ,,Gerard heeft twee jaar terug een herseninfarct gehad. Hij heeft totaal verlamd een nacht en een ochtend op de badkamervloer gelegen. Waarna hij met spoed naar het Groene Hart Ziekenhuis is gebracht en vervolgens naar het Westeinde ziekenhuis in den Haag waar hij een week op intensive care heeft gelegen. De verwachting was een blijvende invaliditeit en leven in een aangepaste woning met rolstoel.  Door zijn doorzettingsvermogen en de hulp van het revalidatie centrum de Hoogstraat in Utrecht is hij gekomen waar hij nu is en nog steeds maakt hij progressie. Wellicht is dit een stimulans voor andere patiënten, die een herseninfarct hebben gehad, om niet op te geven. Ook al lijkt de situatie hopeloos.”
Foto Frank de Roo.