Flinke pak slaag voor DONK

23 April 2018, 10:35 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

DONK leek na de eclatante overwinning op Haastrecht hard op weg om de nacompetitie te gaan halen. Op zondag 22 april sloegen de mysterieuze krachten in de sport echter weer eens toe. Een ontketend Cabauw legde de Gouwenaars vanaf de eerste minuut op de pijnbank. Wat een triomftocht voor DONK had moeten zijn eindigde in een martelgang. Met maar liefst 6-0 walste de gretige thuisclub over zijn opponent heen.

Bron: Joop Spee

Ten opzichte van de vorige wedstrijd miste DONK in dit duel centrale verdediger Werner Overkamp en middenvelder Mark van Doeland. Beiden kampten met blessures. Marco Douma startte in de spits, terwijl Jordy de Jong zijn favoriete plaats in het hart van de defensie mocht innemen. Cabauw begon met twee jeudspelers, Marc Rooken en Glenn Vermeulen, in de basis.

Al snel na het startsein van scheidsrechter van der Geest werd duidelijk dat DONK weleens een moeilijke middag tegemoet kon gaan. Cabauw legde zijn tegenstander direct de duimschroeven aan, waarbij DONK opmerkelijk veel moeite bleek te hebben om op de harde en hobbelige grasmat onder de druk uit te voetballen. Diverse keren gleden de Goudse verdedigers weg en gaven zo ruim baan aan de aanvallers van Cabauw.

Toch was het eerste kansje voor DONK. Na een goede pass van Marco Douma koerste Georgio Petridis op de keeper af. De middenvelder kon met zijn kopbal echter onvoldoende vaart meegeven aan de hoog opstuitende bal.

In de 12e minuut werd Cabauw voor het eerst echt gevaarlijk. Uit een corner kopte spits Nik Jongbloed echter net naast. Acht minuten later wist DONK’s centrale verdediger Marvin Vat diezelfde Nik Jongbloed met een uiterste krachtsinspanning nog net van de openingsgoal af te houden.

Twee minuten later tekende de eerste donkere wolk zich echter toch af voor DONK. Keeper Bas van der Eem werkte de bal onvoldoende weg, maar herstelde zijn fout in eerste instantie door goed in te grijpen. De bal kwam echter alsnog voor de voeten van Nik Jongbloed die met een rollertje voor de 1-0 voor de thuisclub zorgde.

DONK probeerde aan te haken. Een fraai schot van Georgio Petridis werd door keeper Andre Slootjes over de lat getikt.

In de 33ste minuut legde Cabauw DONK nog eens op de pijnbank. Een knappe assist van Glenn Vermeulen werd door aanvoerder Nick Nagel op waarde geschat en even later was Bas van der Eem kansloos, 2-0. DONK appelleerde nog voor hands, maar dat werd door scheidsrechter van der Geest weggewuifd.

Misschien had DONK het tij vlak voor rust nog kunnen keren als Marco Douma een goede assist van Georgio Petridis had weten te verzilveren. Zwaar gehinderd schoot hij echter van dichtbij tegen de voet van de keeper. Even later had Glenn Vermeulen aan de andere kant zelfs de 3-0 op de schoen, maar DONK ontsnapte nog net aan de definitieve genadeslag.

In de slotfase van de eerste helft waren er nog gele kaarten voor Donkiaan Rik Bogaard en Cabauw-speler Cees Spruit.

Kort na de hervatting leek er weer even hoop in de Goudse harten te komen. Georgio Petridis brak goed door de defensie van Cabauw. Zijn schot werd echter gestopt door keeper Andre Slootjes. Even later was het echter raak aan de andere kant. Nik Jongbloed reageerde alert op een verre uittrap, liet de defensie van DONK zijn hielen zien en scoorde beheerst, 3-0..

Nadat Georgio Petridis nog een poging had gewaagd om aan de dreigende vernedering te ontkomen (zijn schot ging naast), dwong Cabauw DONK weer om een flinke slok uit de gifbeker te nemen. Jordy de Jong belette de doorgebroken Nik Jongbloed onreglementair de doorgang en kon na een rode kaart inrukken. Cabauw’s uitstekend spelende captain Nick Nagel legde vanaf een meter of twintig aan voor de toegekende vrije trap en plaatste de bal plotseling verrassend breed voor de voeten van de vrijstaande Nik Jongbloed. Met een bekeken schuiver zorgde hij voor zijn derde treffer, 4-0.

Na een goed uur moest topschutter Nik Jongbloed zich met een lichte blessure laten vervangen door Wessel Streng. De junior stond amper twintig seconden binnen de lijnen toen hij profiteerde van defensieve chaos bij DONK en voor de 5-0 zorgde. Even later had Cabauw het halve dozijn zomaar kunnen volmaken als Glenn Vermeulen een voet eerder bij de bal was geweest om een fraaie actie van Osman Aslan met een doelpunt te bekronen.

Met nog twintig minuten te spelen brachten beide trainers verse krachten in het veld. Bij DONK verving Edwin Gouw Zakaria Azaay, terwijl bij Cabauw Bo Bomas in het veld kwam voor Glenn Vermeulen. Een paar minuten later werd de afstraffing voor DONK echter compleet. De lepe Osman Aslan werd geen strobreed in de weg gelegd, hij scoorde de 6-0 feilloos.

Het pleitte voor DONK dat het ondanks de pijnlijke afstraffing bleef proberen om tenminste nog de eretreffer te produceren. Maar ondanks goede pogingen van Edwin Gouw, Georgio Petridis en Wessel Akerboom en een regen van corners wilde de bal er niet in. Trainer Mo Duzgun van Cabauw wisselde in de slotfase Cees Spruit nog voor Rutger de Lang. DONK, met Justin Vat voor Rik Bogaard, ontsnapte nog aan een nog grotere achterstand toen Nick Nagel centimeters naast schoot.

Na negentig minuten mocht DONK eindelijk van de pijnbank af en kon het zijn wonden gaan likken.

Al met al een dik verdiende zege voor Cabauw dat DONK met Sturm und Drang voetbal en een flinke dosis effectiviteit de meest vernederende nederlaag van het seizoen wist toe te brengen.

DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom toonde zich diep teleurgesteld en zei moeilijk te kunnen begrijpen dat je de ene week met bijna dezelfde spelers een acht scoort en de week erna een drie.

De eerstvolgende wedstrijd van DONK is thuis op 13 mei tegen rode lantaarndrager Gouderak.

Andere uitslagen Goudse zondagverenigingen:

XerxesDZB-ONA eindigde in een 0-2 overwinning voor de Goudse ploeg. Olympia behaalde een 1-0 thuisoverwinning op PSV Portugaal. Dit door een doelpunt in de 26-ste minuut van Mick van der Kaa. Hierdoor blijft de nacompetitie in zicht voor Olympia.

Speciale gasten deze middag waren bewoners van de Savelberghof met een Olympia-hart. Zij werden om 13u00 in de kantine ontvangen en keken (met rolstoel) vanaf de bovenkant van de tribune, die dit keer voor hen was gereserveerd.