Erasmus MC-onderzoekers prof. Yolande de Rijke en prof. Liesbeth van Rossum laten zien hoe stress te meten is op basis van een haarlok. Beiden kwamen aan het woord in de eerste uitzending van het nieuwe RTL-programma Gezondheidstest. Daarin fungeerde de Goudse Marieke Elsinga als testpersoon.

Tien milligram haar bleek al voldoende. Van Rossum maakte in het programma onderscheid tussen acute en chronische stress. ,,Acute stress is functioneel. Je kunt even beter denken door meer adrenaline en cortisol. Het wordt een probleem als er chronische stress ontstaat, want dat is slecht voor je lichaam.”

Chronische stress geeft een hogere suikerwaarde en bloeddruk, een dikkere buik, snacktrek en depressieve klachten”, aldust Van Rossum. ,,Chronische stress is wat we meten in hoofdhaar.”

Wil je zien hoe de uitzending en de test voor Marieke Elsinga verloopt, kijk dan naar uitzending gemist www.rtl.nl

Presentatoren Wendy van Dijk en Ruben Nicolai stellen in de RTL Gezondheidstest vragen over gezondheid aan BN-ers Fred van Leer, Marieke Elsinga en Arie Boomsma, het studiopubliek en de kijkers thuis. De eerste aflevering leverde bijna 850.000 kijkers op.

Donderdag 15 februari is de volgende. Dan staat het thema afvallen en bewegen centraal. Nicolai krijgt een vetscan. In het Erasmus MC blijkt in deze uitzending hoe je met een DEXA-scan de vetmassa kunt meten. Testpersoon is presentator Ruben Nicolai, met naar verluidt opzienbarende resultaten. Prof. Yolande de Rijke is klinisch chemicus en prof. Liesbeth van Rossum internist-endocrinoloog.

En waarom vinden we chefkok Herman den Blijker terug op de squashbaan? Professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit geeft tips en adviezen.

 

Reageer op dit artikel