Er is altijd wat te beleven in Gouda

Er is altijd wat te beleven in Gouda

Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Het wordt een wisselvallig herfstweekeinde. Tussen de buitjes door prima omstandigheden om buitenactiviteiten te ondernemen. Daarnaast is het de tijd om ‘uit’ en naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld om een filmpje te pakken, naar theater te gaan of een expositie te bezoeken.
Kortom, er is altijd wat te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UIT-agenda voor de komende dagen, samengesteld aan de hand van De Uitloper Gouda: zie www.uitlopergouda.nl.
Heb je zelf ook iets voor de uitgaansagenda, geef het ons door: redactie@goudsdagblad.nl
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.

VICTORIA AND ABDUL
Regie: Stephen Frears. Met: Judi Dench, Olivia Williams, Michael Gambon. GBR/USA 2017 • biopic, drama, historie • 112 min.  ZA 11: 15u00; DI 14: 14u00; DO 16: 20u30; VR 17: 21u45; WO 22: 20u30.
za. 11 en zo. 12 nov. GOUDS ARCHITECTUURFESTIVAL
De zevende editie plaats van het Gouds Architectuurfilmfestival staat van 11 en 12 november 2017 in de planning. Net als voorgaande jaren hebben Filmhuis Gouda en Architectuurcentrum grAp weer een serie bijzondere films geselecteerd waarin architectuur centraal staat. Zie ook goudsdagblad.nl/duurzaamheid-en-modernisme-centraal-gouds-architectuurfilmfestival/
TULIPANI
Regie: Mike van Diem. Met: Ksenia Solo, Giancarlo Giannini, Gijs Naber. NED 2017 • drama, komedie • 90 min. ZO 12: 20u00; DI 14: 20u30; VR 17: 15u30; ZO 19: 16u00.
 
THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750
MAANDAGENDA NOVEMBER – www.goudseschouwburg.nl
za. 11 nov. Circustheater Vita, 20u30
11/12 nov. COUP IN GOUDA…EEN IJSKOUDE VERRASSING
20u00/14u30   Het Gouds Muziektheater en Stedelijke Harmonie Caecilia presenteren: Coup in Gouda…een ijskoude verrassing! Wat zit er in de ijskar van Antonia…alleen ijs? Waarom lijkt een levend standbeeld opeens zo dood als een pier? Wie heeft er belang bij de nieuwe ijssalon? Wat doen al die Napolitanen plots in Gouda? Speelt Mario van Mario’s Pizzeria een vuil spelletje? Zijn die ambtenaren wel te vertrouwen? Het festival op de Markt is nog maar net begonnen of het gebakkelei begint al. Voor je het weet, heb je een Coup in Gouda….een ijskoude verrassing! Beleef dit spektakel mee en geniet van de intriges in deze muzikale komedie door het Gouds Muziektheater en Stedelijke Harmonie Caecilia. Ruim zestig muzikanten, zangers, zangeressen en spelers voeren u in deze unieke samenwerking mee naar het Goudse Marktplein voor een bijzondere voorstelling met een Italiaans tintje.
PODIA


SINT-JANSKERK    Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
za. 11 nov. GOUDSCH KAMERKOOR | Brahms, Ein Deutsches Requiem
20u00  Het Goudsch Kamerkoor zingt ‘Ein deutsches Requiem’ van Brahms. Een prachtig muziekstuk door een goed voorbereid en enthousiast kamerkoor, twee geweldige solisten en een professioneel orkest onder leiding van een inspirerende dirigent in een fantastische kerk. Ein deutsches Requiem is een bijzonder muziekstuk. De teksten zijn zeer troostrijk, zijn muziek geeft rust, vervoert en overdondert. Dit moet u meemaken! Ein Deutsches Requiem is geen traditioneel requiem met Latijnse teksten. Johannes Brahms richt zich met zijn teksten uit de Lutherse bijbel op het troosten van ons levende mensen. Met ruim 20 zangers, twee solisten en een compact professioneel orkest brengt het Goudsch Kamerkoor een intieme versie van dit prachtige werk van Johannes Brahms. Solisten: Titia van Heyst (sopraan), Martijn Sanders (bariton) en Het Promenade Orkest. Dirigent: Mark Lippe. Toegangsprijs € 22,50. Vrienden van de Sint Jan € 20,-. Vrienden GKK / Sint Jan & tot 16 jaar € 17,50. Kaarten via http://www.goudschkamerkoor.nl.

 
STUDIOGONZ         Garenspinnerij, Turfsingel 36, Gouda, tel. 604954, www.studiogonz.nl.
IEDER WEEKEINDE OPEN
StudioGonz is ieder weekeinde open met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ’s, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je in de weekenden niet te vervelen.
iedere do.        DONDERSLAG CAFÉ, het weekend begint op donderdag.
iedere vr.+za.  STUDIOGONZ OPEN met StudioGonz Café.
za. 11 nov. RiddimLAB, Back to the roots!
Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00. Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

 
HORECA
zo. 11 nov. FIESTA SUNDAY, bij Bodega 32, Markt 32.

16-20u00 Fiesta like there’s no siesta! Bodega 32 houdt aanstaande zondag de eerste editie van Fiesta Sunday. Live muziek, heerlijke wijn en een bijzonder menu. Je kunt genieten van bruchetta, kip van het spit en crema catalana. Kosten, €17,50 p.p. Best een goede manier om het weekend af te sluiten toch? De Fiesta begint om 16u00 en eindigt om 20u00. Zie ook www.bodega32.nl/
 
VARIA
za. 11 nov. HET GOUDSE WHISKYFESTIVAL 2017
in Het Oude Stadhuys

20u00 Zaterdagavond 11 november is de avond voor de whiskyliefhebber. In samenwerking met de beste whisky-importeurs van Nederland houdt wijn- en whiskeyhandel Van Welie. Het Goudse Whiskyfestival. In Het Oude Stadhuys op de Markt in Gouda kun je de gehele avond genieten van prachtige producten. Dit festival is uniek door een toegankelijke sfeer op een prachtige locatie en een exclusief aanbod van whisky’s. Kom whisky proeven, ervaren en hoor het verhaal achter de whiskyhuizen. De bar in De Burgerhal is ook geopend, met een wijnbar, bierbar en Gin-Tonic. Een DJ zorgt voor een complete lounge-setting. Heeft u dus minder met whisky, dan bent u nog steeds aan het juiste adres. Zie www.hetgoudsewhiskyfestival.nl
za. 11 nov. DE ZANDTEKENAAR bij herinneringsbijeenkomst YARDEN IJSSELHOF

Yarden IJsselhof aan de Goejanverwelledijk 6 in Gouda houdt op zaterdagavond 11 november haar jaarlijkse herinneringsavond. Een avond waarbij de herinnering aan overleden dierbare(n) centraal staat. Yarden IJsselhof doet dat met licht, muziek en woord. En dit jaar met een uniek en fascinerend optreden van De Zandtekenaar Monique Groffen (zie foto). Tijdens de bijeenkomst worden er twee nieuwe herinneringsplekken in gebruik genomen. Een perkje waarin mensen bollen kunnen planten ter herinnering aan hun dierbare en een mooi hek waaraan de bezoekers een (gegraveerd) hangslotje kunnen ophangen. Het graveren mogen ze zelf, ter plekke, doen. Zaal open vanaf 17u00. Aanvang activiteit 17u00. Einde activiteit 21u00.

WARENMARKTEN IN GOUDA
iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL, Lekkenburg, 8u30-13u00.
iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE, Locatie Middenmolenplein, 8u30-13u00.
iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-16u00.
iedere do. KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.
iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-17u00.
iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT, van 20-22u30.
 
EXPOSITIES

GALERIE  DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28, Gouda tel. 0615386063
t/m 3 dec. KUNST & CADEAU EXPOSITIE BIJ DE HOLLANDSCHE MAAGD
Met de feestdagen in het vooruitzicht organiseert “De Hollandsche Maagd” een expositie met unieke grote en kleine kunstwerken en sieraden waarmee je iemand kunt verrassen, of om jezelf cadeau te geven! Onder meer sieraden van Petra de Jong en Moniek Molenaar en glasobjecten, porselein en kleine bronzen van divers kunstenaars. Ook zijn er portretjes van Koos ten Kate, dansers van Anita Gaasbeek, landschappen van Rob van Hoek en bloemen van Marloes Wijtsma. Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Op (koop)zondag 5 november en 3 december is de galerie open van 13-17u00. Voor meer info: www.dehollandschemaagd.nl.

KUNSTUITLEEN GOUDA REGIO                      Blekerssingel 40, Gouda, 0182-522746
t/m 30 dec. JUBILEUMTENTOONSTELLING 40 JAAR KUNSTUITLEEN
Kunstuitleen Gouda Regio bestaat dit jaar 40 jaar! Op 7 november 1977 werd de stichting opgericht. Het was één van de vele kunstuitlenen die in de jaren ’70 als paddenstoelen uit de grond schoten. De kunstuitlenen werden breed gesteund door de overheid, omdat ze de verspreiding van beeldende kunst onder een groter deel van de bevolking bevorderden en omdat ze deels inkomensvoorzienend waren voor professioneel beeldend kunstenaars. Sindsdien is er veel veranderd –alle subsidies verdwenen, net zoals vele kunstuitlenen en galeries-, maar Kunstuitleen Gouda Regio floreert nog steeds! De jubileumtentoonstelling toont werk uit de afgelopen vier decennia. Het laat daarmee, weliswaar in het klein, de ontwikkeling zien van de Nederlandse beeldende kunst in het algemeen en van een aantal kunstenaars in het bijzonder. Op zaterdag 4 november wordt het 40-jarig jubileum gevierd met klanten en kunstenaars, de pijlers van ons succes! Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com
t/m 31 dec. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.

MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 10 feb. 2018  EXPOSITIE ‘VLUCHTEN NAAR GOUDA’
De grootste vluchtelingenstroom die ooit naar Nederland kwam was die van Belgische vluchtelingen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Er kwamen toen een miljoen mensen naar ons land, van wie de meeste al snel terug konden keren. Toch bleven ongeveer honderdduizend Belgen de hele periode 1914-‘18 in Nederland. Tussen de duizend en tweeduizend vluchtelingen waren ondergebracht in Vluchtoord Gouda. Om deze geschiedenis te kunnen plaatsen, schetsen we de achtergrond van de eerste wereldoorlog en van het Belgische vluchtelingenprobleem. Het vluchtelingenprobleem in de huidige tijd komt in beeld door aandacht voor het werk van Vluchtelingenwerk Gouda.
EXPO TWEEDE WERELDOORLOG
Verzetsmuseum Zuid-Holland biedt een permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Gouda en omstreken. Voor groepen en scholen gelden speciale tarieven en kunnen er rondleidingen worden verzorgd. Meer informatie over de openingstijden en rondleidingen is te vinden op www.verzetsmuseum-zh.nl.
MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID   Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 31 dec.  EXPOSITIE: TALEN NAAR VREDE
In Museum voor Vrede en Geweldloosheid is de tentoonstelling te zien over vredesspreekwoorden: Talen naar Vrede. Hoe men denkt over vrede is onder meer af te lezen in de spreekwoorden. Iedere regio en land heeft zo zijn eigen uitdrukkingen, zoals in deze tentoonstelling te zien is. Alle spreekwoorden zijn geïllustreerd door Lex Dirkse en Len Munnik. Lex Dirkse was actief voor diverse milieuorganisaties en werkt als standup-cartoonist en maakt whiteboard animaties. Len Munnik is actief voor de vredesbeweging, milieu-, dierenrechten- en anti-apartheidsorganisaties en Politieke partijen. Hij tekent voor Trouw, Hervormd Nederland en OPZIJ. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid hoopt met deze tentoonstelling op een vrolijke en kleurrijke manier te inspireren en tot nadenken aan te zetten. Tijdens de vredesweek (16-24 september) wordt deze expo onderbroken met werk van onder andere lokale kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het thema van de vredesweek ‘de kracht van verbeelding’. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.

 
CURUSSEN/WORKSHOPS

Afrikaanse symboolkaarten en  tulpen  ▪  As- of gedenksieraden  ▪  Atelierruimte  ▪  Bandcoaching  ▪  Barista training  ▪  (Bas)gitaar  ▪  Bedrijfsuitjes  ▪  Beeldbewerking  ▪  Beelderige dames   ▪  Bloemschikken  ▪  Boekselen  ▪  Bonbons maken  ▪  Chocoladeschilderijen  ▪  Clownerie  ▪  Creatief met Zentangle  ▪  DJ-ing  ▪  Drummen   ▪  Edelsmeden  ▪  Fotografie  ▪  Fotoscrappen  ▪  Found poetry  ▪  Glaskralenkettingen  ▪  Glas-op-glas workshops  ▪  Helende Stem  ▪  Journals kaften  ▪  Keramiek  ▪  Kinderpartijtjes  ▪  Klank en schilderen  ▪  Kleur- en stijladvies  ▪  Kleurplaten voor volwassenen  ▪  Knutselen met chocola  ▪  Koffietraining  ▪  Kookworkshops  ▪  Kunstzinnige therapie en workshops  ▪  Lastechnieken  ▪  Make-up advies  ▪  Mandala’s tekenen  ▪  Massagetherapie  ▪  Mindfulness  ▪  Mozaïeken  ▪  Muzieklessen  ▪  Oerzang  ▪  Ontdekkingsworkshop  ▪  Piano en keyboard  ▪  Plateel rondleiding  ▪  Portrettekenen en -schilderen  ▪  Relatieworkshops  ▪  Renaissance tiles   ▪  Schilderen   ▪  Social media  ▪  Stempels maken  ▪  Tekenen  ▪  Vreemde paradijsvogels  ▪  Wandelen & workshops  ▪  Zang en singer/songwriting
▪  Zendala’s   ▪  Zentangle
Wat ga jij voor leuks doen?!
Bekijk alle creativiteit op www.groenehartcreatief.nl
 
HATHA & KASHMIR YOGA
Yoga kan door iedereen beoefend worden en vraagt geen speciale lenigheid. Ieder oefent op zijn/haar niveau. Het gaat vooral om de aandacht en betrokkenheid waarmee geoefend wordt en het plezier dat u erin heeft. Er worden geen prestaties verlangd. Het is ook mogelijk om een proefles mee te doen. Door regelmatige beoefening kan meer harmonie en balans op het gebied van gezondheid en mentale gesteldheid verkregen worden. De opbouw van de lessen is als volgt: korte ontspanning gevolgd door staande, zittende en liggende oefeningen (eventueel) meditatie en een eindontspanning. Op de maandagmiddag en dinsdagmorgen is er senioren yoga. De yogalessen worden gegeven in Gouda en in Stolwijk. Op maandag: 13u30, 19u30, 21u00; dinsdag: 10u30, 13u30, 17u45 en op donderdag: 18u30 en 20u00. Kijk voor meer informatie op www.yogametlies.nl.

DE BALZAAL       Groen van Prinsteresingel 44, Gouda www.debalzaal.nl
AGENDA DE BALZAAL
De agenda van De Balzaal van de Prins Willem Alexander kazerne ziet er voor de komende weken als volgt uit:
IEDERE WEEK
ELKE DI. AVOND: BIODANZA VOOR BEGINNERS
20u00 Inloop 19u40. Einde ca. 22u00.  Jij bent van harte welkom om met ons mee te komen dansen. 10 kennismakingslessen € 90,- (of eerste 3 x voor € 25,- daarna € 10,- – € 15,- per les). Na deze lessen weet je wat Biodanza met je doet of kan doen. Dus houd je van muziek en bewegen? Wil je minder in je hoofd zitten, maar lekker in je lijf? Kom kennismaken met Biodanza. Wil je met Biodanza kennismaken, maar kun je niet op dinsdag? Wellicht kun je ook op woensdagochtend of donderdagavond terecht.
elke di.avond  BIODANZA KENNISMAKINGSLESSEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere wo.ochtend BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
vanaf 9u15 Inloop 8u40. Einde: ca. 11u15
elke wo.avond BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere do.avond  BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00    Inloop 19u40. Einde ca. 22u00
Locatie: De Balzaal, Groen van Prinsterersingel 44, Gouda, telefoon Geny Wuestman 06-50569383. Zie ook www.debalzaal.nl
 
Bron: www.uitlopergouda.nl

Laatste nieuws