Elfde overwinning voor Gouda

20 January 2019, 12:43 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

SV Gouda behaalde afgelopen zaterdag de elfde zege van dit seizoen. Al ging het dit keer, net na de winterstop, niet gemakkelijk. De Gouwenaars moesten tegen Linschoten tot het uiterste gaan: 2-3 winst.

Veel man tegen man gevechten, bepaald niet allemaal volgens de spelregels

(Beeld)verslag Hans Sanders

Gouda startte voorvarend met veel balbezit en combinaties in een hoog tempo. Ook wist het de bal bij verlies weer heel snel in bezit te krijgen. De voorsprong na 8 minuten was dan ook verdiend, totdat een knullige verdedigingsfout in de 23e minuut de gelijkmaker inluidde, de eerste kans voor Linschoten. Daarna gooide de thuisploeg, koploper in de 2e periode, er nog een fysiek schepje bovenop en kwam Gouda wat minder toe aan combinerend balbezit. Daar was Linschoten niet op uit, de lange haal naar voren en dan met heel veel inzet (kop)duels zien te winnen was de tactiek. Toch wist Gouda nog tweemaal na de gelijkmaker te scoren en uiteindelijk met 10 man, na rood voor Jeffrey Tang, de dure punten mee naar huis te nemen. Helaas werd de andere topper SC Woerden - WDS al vroeg, als enige wedstrijd, afgekeurd. WDS loopt nu drie wedstrijden achter.

Zoals gezegd ging Gouda, zonder de nog steeds geblesseerden, zoals Tom van Hoogstraten en de geschorste Zenon van Elst (laatste wedstrijd), goed van start. Na 8 minuten ging middenvelder Hassan Ouahabi diep over rechts en één verdediger liep daarbij kennelijk te slapen waardoor Hassan er na een simpel passje doorheen was, van rechts naar links trok en keeper Eric Nell kansloos liet (foto onder)

Gouda hield het betere van het spel, tot in de 23e minuut, toen Kjeld Both op rechtsachter vrij aan de bal kwam. Hij treuzelde echter zo lang met afspelen, dat hij uiteindelijk van dichtbij tegen een toegesnelde tegenstander opschoot. Waarop een goed uitgespeelde rugby-aanval volgde: wachten tot een tegenstander dichtbij is en dan de bal breed afleggen op de volgende teamgenoot en zo verder. Uiteindelijk kwam de bal vrij op rechts bij de vreemd genoeg onder nummer 2 spelende rechterspits Jesper Kleiweg, de gevaarlijkste aanvaller bij de thuisploeg, die de bal met precisie laag in de linker benedenhoek plaatste. Het was de eerste kans voor de thuisploeg en direct de gelijkmaker: 1-1.

De wedstrijd kwam daarna meer in evenwicht; het betere veldspel bleef voor Gouda, maar er kwam ook meer balbezit voor de thuisploeg, dat de harde duels daarvoor niet schuwde. Scheidsrechter Marcel Maurits had zijn handen vol aan deze (wed)strijd, maar ging gelukkig niet in op de vele verbale smeekbeden van de thuisploeg, hun bank en het thuispubliek, om penalty's en kaarten, meestal volkomen ten onrechte gevraagd. Wel uitdelen, maar niet incasseren.....  Dat de scheidsrechter vandaag niet alles zag of wilde zien was wel voor te stellen, want er gebeurde, vooral in de tweede helft, heel erg veel, teveel voor 1 man om allemaal  waar te nemen. Gelukkig verdeelde hij zijn inzichten over deze situaties eerlijk en gelijkelijk over beide teams.

In de 27e minuut een counter van Linschoten uit een lange bal over rechts, waarbij keeper Mees van den Berg een flitsende redding nodig had om de hard ingeschoten bal nog net tot corner te kunnen werken.

Keeper Mees moest regelmatig in actie komen

In de 41e minuut hetzelfde scenario als bij de 0-1. Hassan dook weer achter de verdediging op, nu centraal en de thuisploeg dacht aan buitenspel, reden waarom keeper Nell nogal slapjes uit z'n doel kwam. Hij kwam dan ook te laat voor de bal en Hassan liep met het leer links langs hem heen en plaatste de bal in het lege doel. Ook nu vlagde de sportieve invaller grensrechter (terecht) niet (de vaste is geschorst) en dat kostte hem een luide reprimande, nota bene van zijn eigen bank, maar dat verwierp hij verbaal terecht en zonder een woord Spaans. Voor Gouda was dit alles geen probleem, de belangrijke voorsprong was hersteld.

De 1-2 van Hassan Ouahabi (nr. 8, rechts) wordt gevierd

In de extra tijd voor rust wist Daan de Heer zich op links los te maken van zijn tegenstander, zette voor via de keeper in een volgelopen strafschopgebied, waar Issam el Bouazatti de bal in het doel wilde schieten, maar de nummer 3 duwde hem onderste boven (foto onder). Scheidsrechter Maurits vond het geen probleem. Gelukkig in andere gevallen over en weer ook niet. Zo kwam de rust met 1-2.

De nummer 3 duwt Issam van de bal af en op de grond en de kans gaat zo verloren

De thuisploeg kreeg in de wedstrijd diverse corners en dat was zeker gevaarlijk. In de 50e minuut weer zo'n corner, wat leidde tot een gevaarlijke situatie voor het doel, waarbij Linschoten (alweer) een penalty claimde. Door vaak overdreven te vallen en te schreeuwen, ook als er weinig tot niets aan de hand is, wordt het voor een scheidsrechter toch wel erg lastig waarheid van onzin te onderscheiden. Ook nu gaf hij geen penalty. In de 64e minuut speelde Issam el Bouazatti, onder druk gezet, vanaf de middenlijn terug, helaas wel rechtstreeks in de voeten van de nummer 2 die er over rechts vrij vandoor ging, maar gelukkig voor Gouda voorlangs schoot.

De verzorgers hadden het bijzonder druk vandaag!

In de 64e minuut maakte Mike van Dam in een officiele wedstrijd van het eerste zijn debuut. Hij kwam in het veld voor Kjeld Both en ging ook rechtsback spelen. In de 75e minuut kwam Daan de Heer voorin op rechts aan de bal, trok naar binnen en schoot met veel gevoel de bal met links in de verre kruising: 1-3 en een wonderschoon doelpunt!  Zo was daar toch weer het "Daan-momentje" en goal nummer 17 van dit seizoen.

Daan scoort de 1-3 en dat leidt tot grote vreugde aan de kant van Gouda

Gouda leek nu verder te gaan uitlopen, gezien de ruimte die het voorin kreeg en een aantal veelbelovende acties. In de 84e minuut pakte Hassan voorin de bal af van een verdediger, maar raakte daarbij de voet van zijn tegenstander, die kermend bleef liggen. Dat was het sein voor enkele tegenstanders hun reeds lang duidelijke frustraties bot te gaan vieren en vooral de gezette nummer 18 liet zich weer niet onbetuigd. En actie geeft reactie, zeker als ook de thuisbank daaraan volop meedoet. Scheidsrechter Maurits bekeek het gedoe rustig van een afstandje. Uiteindelijk kreeg, nadat de gemoederen enigszins gesust waren, de nummer 18 geel, evenals Hassan. Hassan werd daarop door trainer Peter Huisman vervangen door Pascal van Buiten. Nadat de rust genoeg was weergekeerd nam de thuiskeeper de vrije trap hard en laag door het midden. Gouda stond kennelijk nog teveel bij te komen van de opwinding, want niemand legde Nick de Kort centraal in de verdediging een strobreed in de weg en Nick kon zo simpel de bal in de linker benedenhoek schieten, 2-3.

Zo werd het toch nog spannend en hectisch, want trainer Ben Rietveld van Linschoten wisselde aanvallend, achterin 1 op 1 en alles op de aanval. Gouda hield tegen en loerde op een uitval. De grootste mogelijkheid daartoe liep uit op buitenspel voor Daan. In de 2e minuut van de extra tijd liet linksback Jeffery Tang een bal uitlopen, maar de aanvaller die achter hem kruiste, trapte hem hard tegen de schenen. Helaas kon Jeffrey zich daarop niet beheersen en trapte hem buiten de lijnen na, recht in het zicht van de scheidsrechter die niet anders kon dan hem rood geven. De tegenstander kwam er ten onrechte zonder kaart vanaf.

Daarna bleef Gouda met 10 man toch nog redelijk eenvoudig en met veel inzet overeind en na 6 extra minuten floot de scheidsrechter na een achterbal tot opluchting van Goudse supporters en spelers voor het einde. Zo was een flinke hobbel genomen en kon Gouda, met 3 punten in de tas, zo snel mogelijk naar huis.

Volgende week speelt Gouda thuis tegen Moerkapelle, mits de sneeuw uitblijft en waarvan uit met veel moeite met 1-3 gewonnen werd. Moerkapelle speelde vandaag thuis met 0-0 gelijk tegen Kamerik, geen slechte prestatie.

Het zit erop in de invallende duisternis met een mooie volle maan aan de hemel; de 11e overwinning van het seizoen

ZATERDAG 19 JANUARI 2019: LINSCHOTEN - GOUDA 2-3.
DOELP. HASSAN OUAHABI 0-1 (8E MINUUT); JESPER KLEIWEG 1-1 (23E MINUUT); HASSAN OUAHABI 1-2 (41E MINUUT); RUST; DAAN DE HEER 1-3 (75E MINUUT) EN NICK DE KORT 2-3 (85E MINUUT)