Eikenprocessierups geeft meer overlast door warmte

11 June 2018, 15:51 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Door de warmte van de afgelopen periode heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen en daardoor ontstaat ook meer overlast, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit.




Soms zitten er hoeveelheden rupsen in de bomen die een kruiwagen kunnen vullen. Niet alleen de warmte zorgt voor snelle groei. Een andere oorzaak is dat op veel locaties is bezuinigd op de bestrijding, waardoor oude nesten zijn blijven zitten. Een nest dat niet wordt weggehaald, leidt het jaar daarna tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen. Eerder dit jaar is er al preventief met bestrijdingsmiddel gespoten, maar dat heeft lang niet altijd het gewenste effect gehad.



Grootse probleem vormen de brandharen waarmee de eikenprocessierups is bedekt. De rups is niet alleen voor de eiken in Nederland heel vervelend, ook mensen kunnen flink last hebben van dit beestje. Vanaf half mei ontwikkelen de rupsen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Deze haartjes zorgen bij ons voor zeer vervelende ongemakken. Contact leidt tot jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten kunnen twee weken aanhouden. Elke rups heeft 700.000 van die brandharen.

Bescherming
Kom je tijdens een wandeling of een flinke windvlaag in contact met de brandharen van de processierups, dan is de kans groot dat je in mum van tijd last krijgt van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Hé, bah! Pak de rupsen niet op en vermijd al het contact. Ga je wandelen in het bos of een natuurgebied? Bedek dan je hals, armen en benen,  ga niet op de grond zitten en bescherm je ogen met een zonnebril.

Kaalvreten
De rups kwam vroeger alleen voor in warme landen, maar is sinds een jaar of twintig ook op grote schaal in Nederland te vinden. Het beestje leeft in grote groepen en het liefst in eikenbomen die ze in mum van tijd helemaal kaalvreten. Ze duiken vaak op in mei, maar kunnen tot eind augustus voor ongemak zorgen.

De rupsen voeden zich met eikenblad, maar waar het voedsel op is, stappen ze over op andere bomen. Ook zijn al gevallen bekend dat ze gebouwen binnenkomen op zoek naar voedsel. Het kenniscentrum drukt mensen op het hart vooral niet zelf de rupsen te gaan bestrijden en dat over te laten aan professionals. Zitten de rupsen in huis, dan kun je ze wel fixeren met haarlak of lijmspray, maar in geen geval doodtrappen, zeggen de onderzoekers.

Melden
Denk jij dat je de eikenprocessierups gezien hebt? Meld dit dan direct aan de gemeente. Zie je zo’n rups in het Goudse Hout? Dan valt het onder het Staatsbosbeheer en dien je daar een melding te maken.