Een van de nieuwe R-nettreinen die sinds afgelopen zondag rijden op het traject tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is maandag voor enige tijd uitgevallen. Waardoor de trein kwam stil te staan, is niet duidelijk. Aan de nieuwe, felrode R-nettreinen is twee jaar lang gewerkt. In totaal rijden er sinds zondag drie treinen van de serie op het traject tussen Alphen en Gouda.
In de testfase ging het ook al eens fout. Op 17 november blokkeerde de R-nettrein op het spoort bij Hattem. Zie hieronder.

Testtrein R-Net blokkeert spoor bij Hattem


Op zondag 11 december zijn volledig nieuwe R-net treinen gaan rijden tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Reizigers kunnen hiermee voor het eerst gebruik maken van de comfortabele treinen die onder meer zijn voorzien van wifi, usb-oplaadpunten en een rolstoeltoegankelijk toilet. ,,De inzet van de nieuwe treinen is de eerste stap in een forse verbetering van de kwaliteit van de lijn en daarmee de bereikbaarheid van deze regio. In het najaar van 2017 gaan de reizigers ook profiteren van de frequentieverhoging naar vier treinen per uur op werkdagen overdag”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland.
R-net is een kwaliteitskeurmerk voor openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, comfortabel en frequent rijdend openbaar vervoer. In de Randstad reden al rood-grijze R-net bussen, trams en metro’s. Nu rijden er voor het eerst ook rood-grijze R-net treinen.
Kwaliteit
De introductie van R-net maakt deel uit van de plannen waarmee de provincie Zuid-Holland samen met NS, ProRail en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Waddinxveen de lijn willen verbeteren. Na de frequentieverhoging volgt in december 2017 de opening van het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk en in het voorjaar van 2018 station Waddinxveen Triangel. Ook de bestaande stations langs de lijn krijgen een kwaliteitsimpuls.
Comfort
Voor de provincie is comfort voor de reizigers een belangrijk uitgangspunt geweest bij het aanbesteden van deze lijn. De treinen zijn voorzien van alle mogelijke reizigersgemakken zoals comfortabele stoelen, een loungehoek en schermen met reizigersinformatie voor trein en bus. Fietsen kunnen in de trein worden geplaatst in speciale fietsrekken. De treinen zijn geproduceerd door de Zwitserse fabrikant Stadler en zijn van het type Flirt-3.
Reizigers
NS is de vervoerder die de R-net treindienst op de lijn Alphen aan den Rijn – Gouda in opdracht van de provincie Zuid-Holland verzorgt. Alle gebruikelijke NS-abonnementen en producten blijven geldig. Ook in- en uitchecken gaat op dezelfde manier als nu. Reizigers die vanaf de R-net lijn doorreizen bij NS hoeven niet opnieuw in- en uit te checken. Andersom geldt hetzelfde: reizigers die al hebben ingecheckt bij NS hoeven dat niet nog een keer te doen als zij op de R-net trein stappen.
Pendeltrein
De R-net trein rijdt uitsluitend heen en weer tussen Alphen en Gouda. Reizigers die verder willen reizen in de richting van Leiden, kunnen in Alphen aan de Rijn aan de overzijde van hetzelfde perron overstappen op de intercity Leiden-Utrecht. De overstaptijd bedraagt twee minuten. Reizigers die tussen Leiden en Alphen aan den Rijn pendelen kunnen naast de intercity Leiden-Utrecht gebruik maken van een pendeltrein tussen Alphen aan den Rijn en Leiden. Deze trein rijdt op werkdagen in de ochtend tussen 6:00 en 10:00 uur en in de middag tussen 15:00 en 20:00 uur. Hiermee blijft de frequentie van de treinen tussen Leiden en Alphen aan de Rijn gelijk aan de huidige situatie.
Fotobijschrift: Reizigers stappen uit de nieuwe R-net treinen.