,,Eerste Olympische medaille voor een clubgenoot”, zo twitterde Schaats Club Gouda zondagmorgen.

Schaatsclub Gouda-lid Ted-Jan Bloemen behaalde zondagmorgen een zilveren medaille bij Olympische Spelen op de 5000 meter op het ijs van Gangneung. Bloemen, die uitkomt voor Canada, reed een tijd van 6.11.61. Hij finishte tegelijk als zijn component Sverre Lunde Pedersen. In duizendsten bleek Bloemen nipt 0,002 seconde sneller dan de Noor Pederson. Een heel klein verschil, maar niet genoeg om Kramer te verslaan. Zijn belangrijkste concurrent en uiteindelijk Olympisch Kampioen Sven Kramer schaatste een tijd van 6.09,76.

Sven Kramer volbracht een unieke trilogie op de Olympische Spelen. De 31-jarige Fries schaatste op het ijs van Gangneung voor de derde keer op rij naar de olympische titel op de 5.000 meter. De negenvoudig wereldkampioen allround zegevierde in 6.09,76. Kramer is de eerste schaatser in de olympische geschiedenis die een afstand drie keer op rij wint. Bij de vrouwen is dat in het verleden wel gebeurd. De Amerikaanse sprintster Bonnie Blair won de 500 meter in 1988, 1992 en 1994.

Achter Kramer, die zijn vierde gouden olympische medaille in totaal binnenhaalde, werd het duel om zilver en brons op de millimeter beslist. ,,Ik verlies goud, maar win zilver. Ik ben er zeer blij mee”, aldus Bloemen na afloop.

Bloemen, die na een lange anonieme schaatscarrière in Nederland in 2014 zijn heil in Canada zocht, was op papier de belangrijkste uitdager. De 31-jarige Canadees ontfutselde Kramer begin december het wereldrecord op de 5.000 meter 6.01,86 te noteren. Hij reed die mondiale toptijd op 10 december vorig jaar op de hooglandbaan in Salt Lake City. Hij pakte op de Utah Olympic Oval voor de tweede keer een wereldrecord van Kramer af. In november 2015 had hij de Fries al een slag toegebracht door hem met 12.36,30 de mondiale toptijd op de 10.000 afhandig te maken.

Schaatsclub Gouda
Bloemen startte zijn schaatscarrière bij Schaatsclub Gouda, waar ook schaatsers als Ingrid Paul, Andrea Nuyt en Tim Salomons hebben geschaatst. Bloemen debuteerde tijdens het WK voor Junioren in 2006, waar hij als vijfde eindigde. Tijdens het NK Afstanden 2008 werd Bloemen vijfde op de tien kilometer, waarmee hij zich voor deze afstand plaatste voor de wereldbekerwedstrijd. Op het NK Allround in Groningen eindigde hij als vierde, waarmee hij zich verzekerde van deelname aan het EK Allround in Kolomna.

Op 17 januari 2010 won Bloemen de Gruno Bokaal. Tijdens het NK Allround 2010 wist Bloemen zich met de tweede plaats, achter Wouter olde Heuvel, te plaatsen voor het WK Allround 2010. Hij reed met 36,87 een persoonlijk record op de 500 meter.

Tijdens het NK afstanden 2011 reed Bloemen drie afstanden, op de 10 kilometer wist hij zich met een vijfde plaats te verzekeren van een wereldbekerticket.

Bij het ingaan van seizoen 2011/2012 ging Bloemen naar het gewest Friesland en was hij geen professioneel schaatser meer. Zijn trainer bij het gewest, Siep Hoekstra, is de vader van Bloemens toenmalige vriendin en haalde hem bij de selectie toen zijn contract bij APPM niet werd verlengd. Bloemen won de 42e IJsselcup op de ijsbaan De Scheg door vierde te worden op de 500m en de mijl te winnen. Zijn tijd van 6.24 op het NK Afstanden was niet genoeg voor plaatsing voor de world cups op de 5000 meter, maar gaf aan dat de trainingsaanpak goed zat. Op 28 december wist hij zich te plaatsen voor de Europese kampioenschappen schaatsen 2012 op de ijsbaan Városligeti Müjégpálya van Boedapest, ondanks dat TVM’er olde Heuvel tijdens de rit op de vijf kilometer hem had gehinderd bij het uitkomen van de bocht. Een goede eindklassering bleef uit toen Bloemen op de 1500 meter een hongerklop kreeg. Met de negende plaats had hij zich niet direct weten te plaatsen voor het WK Allround, waardoor hij via het NK Allround 2012 één van de twee overgebleven tickets moest zien te verwerven. Dat lukte, want hij werd nationaal kampioen. Voor het eerst werd iemand die geen lid was van een commerciële schaatsploeg, allroundkampioen. Een week later pakte hij de winst in Hamar op de 5000 meter in de B-groep in 6.21,91, waarmee hij promoveerde naar de A-groep voor de een-na-laatste WB in Thialf.

Nadat hij zich in het seizoen 2013/2014 nergens internationaal voor wist te plaatsen, besloot Bloemen het roer om te gooien.

Op 3 juni 2014 emigreerde Bloemen naar Canada, waar hij zich aansloot bij de nationale schaatsbond onder leiding van Bart Schouten. Zijn vader is geboren in Canada en woonde er de eerste jaren van zijn leven, waardoor het voor Bloemen mogelijk was zich snel tot Canadees te laten naturaliseren. Hij behield zijn Nederlandse nationaliteit.

Reageer op dit artikel