In de nacht naar dinsdag vroor het op uitgebreide schaal licht in het Groene Hartgebied, voor het eerst dit seizoen. Rond middernacht stak er een (zeer) zwakke zuidoostelijke wind (1 tot 2 Beaufort) op. In de loop van de nacht ontstond door de snelle afkoeling dichte mist. Na een mistige start wordt het morgen in de loop van de dag vrij zonnig. Woensdag is het bewolkt en kan soms een beetje lichte (mot)regen vallen.
Vannacht daalde de temperatuur in de Goudse regio gestaag naar -1 graad Celsius, in de landelijke gebieden van het Groene Hart werd het met -2 graden Celsius nog een tikkeltje kouder. Het is overigens de eerste vorst dit seizoen. Er stond (zeer) weinig wind in het Groene Hart en in combinatie met een heldere hemel en een snelle en sterke afkoeling kan gemakkelijk dichte mist gevormd worden. De mist vroor in combinatie met de lichte vorst aan. Lokaal (waterrijke gebieden, zoals de Reeuwijkse plassen) kan de mist zeer dicht zijn met zichten minder dan 50 meter. Dit heeft te maken met de koude lucht die over het nog vrij warme binnenwater stroomt. Vlak boven het wateroppervlak zijn de temperatuurtegenstellingen enorm groot, waardoor de mist nog een extra boost krijgt. Het water gaat als het ware stomen.
Na een mistige start is het in de loop van de dag vrij zonnig, soms zijn er enkele stapelwolken. De temperatuur stijgt daarbij naar maximaal 7 graden Celsius. In het Reeuwijkse plassengebied is de mist iets hardnekkiger en kan de maximumtemperatuur nog een graad lager uitvallen. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.
Vanavond is het vrijwel onbewolkt en helder, waardoor de temperatuur opnieuw snel daalt tot rond of een fractie onder het vriespunt. Er kan wederom mist gevormd worden.
In de loop van de nacht naar woensdag neemt vanuit een oostelijke richting de bewolking geleidelijk toe en dan loopt de temperatuur weer op tot enkele graden boven het vriespunt. Ook kan aan het eind van de nacht een beetje motregen vallen.
Woensdagochtend schijnt in het de zon nog kortstondig. De rest van de dag is het geheel bewolkt. Er valt dan van tijd tot tijd lichte (mot)regen. Er staat weinig wind en het is koud met 8 graden Celsius. Normaal is het in de eerste decade van november circa 11 graden Celsius. De wind waait uit richtingen tussen noord en oost en is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.
Donderdag en vrijdag waait de wind weer uit het zuidwesten, voor Nederland de overheersende windrichting. Dat betekent ook dat we weer in zachtere lucht terecht gaan komen met maxima van circa 12 graden Celsius. Ook de nachten worden minder koud met minima van circa 6 graden Celsius. Donderdag is het op de meestentijds droog met af en toe zon. Vrijdag is het overwegend bewolkt en in de loop van de dag gaat het regenen. Donderdag is de zuidwestenwind zwak, windkracht 2 Beaufort. Op vrijdag is de zuidwestenwind iets sterker (matige wind – 3 Beaufort) met windvlagen tot 35 km./uur.
Het weekend verloopt wisselvallig met een mix van zonnige momenten en buien. In de nacht naar zaterdag kan er vrij veel neerslag (6 tot 8 mm.) vallen. De wind gaat geleidelijk toenemen en wordt matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Windvlagen tot 45 km./uur zijn mogelijk. Zaterdag verloopt nog zacht, vanaf zondag wordt het iets kouder met maxima rond of een fractie onder de 10 graden Celsius. De kans op nachtvorst neemt in de loop van het weekend weer toe.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda
Frontfoto Robert Remers.