Bijdrage Karel Baarspul aan Gouda750 jaar |
Ongeveer 30 jaar woon ik in de binnenstad van Gouda op nog geen 50 meter van de majestueuze St. Janskerk. Dagelijks loop ik langs deze langste kerk van Nederland; de ene keer onder de toren en langs het Lazaruspoortje en de andere keer via het Vroesenpark achter de St. Janskerk.
Het is bizar te bedenken dat je hier over ruim 100.000 begraven mensen loopt. Rondom de kerk werden namelijk honderden jaren lang overleden zwervers, reizigers en inwoners van Gouda begraven. Niet alleen rondom, maar ook in de kerk werden er mensen begraven. Dit was de gegoede burgerij.
In 1832 mocht begraven in kerken bij wet niet meer en hierdoor kwam het begraven in en rond de St. Janskerk ten einde. In 1850 verkocht de St.Janskerk de begraafplaats achter de kerk aan het Vroesenhuis. De regenten daarvan besloten er een wandelpark van te maken en dat is het nu nog steeds.
In het parkje ligt, verscholen en vrijwel onzichtbaar voor wandelaars, in een hoek nog één grafsteen. De overige grafstenen hebben plaatsgemaakt voor groen. In de winter zie ik vaag deze grafsteen onder de struiken liggen. Uit nieuwsgierigheid ging ik op onderzoek uit. Het blijkt de grafsteen van dominee Johannes Krom, overleden op 23 december 1827. Dominees behoorden in die tijd ook tot de gegoede burgerij en werden in de St. Janskerk begraven. Maar dominee Krom koos ervoor om begraven te worden op het kerkhof (de huidige Willem Vroensentuin), tussen de gewone mensen.
Waarom ligt die grafsteen er nog? Wel, in de akte van koop en verkoop uit 1850 staat dat de koper verplicht is ervoor te zorgen dat de ‘nodige afscheiding of omheining zal geschieden voor het graf van dominee J.H. Krom’.
Momenteel ligt de grafsteen in de rechterhoek van de tuin, geheel verstopt onder de bomen en plantjes. Zonde! Wie heeft de grond nu in handen en wie dient ervoor te zorgen? Ik vermoed de gemeente Gouda. Dus het zou mooi zijn als de gemeente dit graf weer zichtbaar maakt, een paadje er naar toe aanlegt en het verhaal van ds. J.H. Krom met een bordje verduidelijkt voor langslopende inwoners en bezoekers van de stad Gouda.
Het is anders jammer dat dit bijzondere graf, dit stukje geschiedenis van Gouda, onzichtbaar blijft.
Een Gouds Geheim verscholen achter bosjes en struiken! @KBaarspul deelt zijn verhaal over het verborgen graf in de #willemvroesentuin. https://t.co/tfxqFn4Ewe pic.twitter.com/lRhma7by5K
— gouda750jaar (@gouda750jaar) 1 mei 2018
Zie ook goudsegeheimen.nl