Kinderboerderij De Goudse Hofsteden had de afgelopen tijd bezoek van een dwerg dekbok. Maar hij heeft zijn werk al weer gedaan en is klaar. En hij is al weer vertrokken naar een kinderboerderij in Valkenswaard om daar zijn diensten te verlenen.

Vooral geiten vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn ‘bokkig’, ‘spelig‘, ‘rits‘ of ‘runs‘, vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel.

Een beetje populaire bok is in de bronsttijd voortdurend onderweg van de ene geit naar de andere. Een bok op reis geen sinecure, vanwege de stank. Er zijn weinig hobby’s die zo indringend geuren als het houden van geitenbokken. Geiten zijn echter gek op deze lucht. Een geit die moeilijk rits wordt, kan al geholpen worden door de overall van de bokkenhouder in de stal te hangen. Binnen de kortste keren is zij helemaal klaar voor de dekking.

Bronstcyclus
Meestal wordt de bronstcyclus van de geit door de aanwezigheid van een bok versneld doorlopen. Ze zijn sneller bronstig. Sommige geiten daarentegen reageren zo heftig op de plotselinge aanwezigheid van de bok dat ze al na een dag bronstverschijnselen vertonen. Ze laten zich dekken maar er heeft nog geen eisprong en dus geen bevruchting plaatsgevonden. Een ervaren bokhouder houdt daar rekening mee en kijkt het in zo’n geval nog een paar dagen aan.

Draagtijd
De draagtijd van een geit bedraagt 145 tot 152 dagen, ofwel 5 maanden min 5 dagen. Na de dekking kan een ieder de verwachte datum van aflammeren berekenen.

Reageer op dit artikel