MET VIDEOFILM |
Bij veel Gouwenaren borrelen er de nodige herinneringen op bij het noemen van de naam van Het Spaardersbad. Velen kregen er als kind zwemles en anderen bezochten het bijzondere bad om er in de vrije tijd baantjes te trekken of in verenigingsverband te sporten. Het zwembad staat al weer een tijdje leeg. En het krijgt nu een andere bestemming. Er komen zes woningen in het statige jaren dertig pand.

De verkoop van de Schoolslag, Rugslag, Vlinderslag, Borstcrawl, Wisselslag en Vrije Slag start op donderdag 14 september van 19 tot 21u00 in het voormalige Spaardersbad (Van Itersonlaan 10, Gouda).

Het Spaardersbad dankt haar naam aan de inwoners van Gouda die in de crisistijd rond 1933 geld bij elkaar spaarden om een overdekt zwembad te kunnen bouwen. Het bad is gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Wolter Bakker uit Baarn. Sinds 1990 staat het op de gemeentelijke monumentenlijst. Het heeft hoge cultuurhistorische waarde als Gouda’s eerste overdekte zwembad waar vrijwel de gehele Goudse bevolking heeft leren zwemmen. Bovendien is het een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad.
Wonen in het Spaardersbad heeft met sfeer te maken, met herinneringen aan vroeger en het comfort van nu. In de tuin in het voormalige zwembad kun je straks genieten van een aangenaam mediterraans klimaat.
Nieuwsgierig naar deze unieke kans? Kom dan naar de Start Verkoopavond op donderdag 14 september van 19.00 – 21.00 uur in het Spaardersbad (Van Itersonlaan 10, Gouda).
Onder het genot van een hapje en een drankje word je tijdens deze avond meer informatie over het project en het verkoopproces gedeeld. Aanmelden voor deze vrijblijvende avond kan heel eenvoudig via [email protected]  
In verband met de grote belangstelling voor de woningen van het Spaardersbad is de koopsom een ‘bieden vanaf’ prijs. De kleinste woning gaat vanaf € 335.000 v.o.n. Tijdens de start verkoopavond zullen de makelaars van Boer Makelaardij meer informatie geven over dit proces.

Het zwembad
White House Development gaat samen met Mei architects and planners Het Spaardersbad restaureren en transformeren tot woongebouw met zes verschillende sfeervolle woningen. De woningen komen rondom het zwembad te liggen. Het oorspronkelijke zwembad wordt omgetoverd tot gemeenschappelijke binnentuin. ‘s Avonds komt het water in het zwembad weer tot leven door de speciale lichteffecten die worden toegepast. Het dak van het zwembad wordt opengemaakt waardoor er veel licht binnen valt. Hierdoor komt de oorspronkelijke stalen dakconstructie in het zicht. Vanuit de tuin, maar ook vanuit de woningen is de constructie te zien.

Woningtype SCHOOLSLAG -107m2
Woningtype Schoolslag krijgt de originele monumentale entree van het Spaardersbad als hoofdingang. Daarnaast heeft deze woning heeft ook een entree aan de binnentuin. De veranda op de eerste verdieping ligt lekker zonnig op het zuiden. Zowel aan de veranda als aan de buitengevel krijgt type Schoolslag elektrisch bedienbare verticale schuiframen. Op de begane grond bevinden zich twee slaapkamers waarbij de hoofdslaapkamer is verbonden met de tuin.
Woningtype RUGSLAG -116m2
Woningtype Rugslag lijkt op type Schoolslag, maar heeft alleen een entree vanuit de groene binnentuin. Op de verdieping heeft dit type een extra (studeer)kamer.In de woonkamer is de originele stalen vakwerkconstructie zichtbaar. Deze ruimte ademt echt loftkwaliteit! De veranda aan de woonkamer ligt lekker zonnig op het zuiden. Zowel aan de veranda als aan de buitengevel krijgt type Rugslag elektrisch bedienbare verticale schuiframen. De twee slaapkamers op de begane grond geven beide toegang tot de tuin.
Woningtype VLINDERSLAG -154m2
Via een tuinpad bereik je woningtype Vlinderslag. Hier, op de begane grond, bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer. De hoofdslaapkamer heeft ook een deur naar de royale tuin op het westen. Door een reeks ronde patrijspoortjes in het origineel betegelde zwembassin kun je vanuit de gang een blik werpen op de groene gemeenschappelijke tuin. De woonkamer bevindt zich op de verdieping en heeft zowel een balkon op het westen als een veranda aan de tuin. Deze woning heeft, net als het tegenoverliggende type Borstcrawl, een extra (studeer)kamer op de eerste en een ‘zolderkamer’ op de tweede verdieping.
Spaardersbad Gouda loftwoningen
Woningtype BORSTCRAWL -154m2
Het pad naar de entree van woningtype Borstcrawl leidt langs originele gemetselde muurtjes. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers. De hoofdslaapkamer geeft toegang tot de tuinstrook die zich langs de gehele gevel uitstrekt. Vanuit de gang geven patrijspoortjes in het betegelde zwembassin uitzicht op de binnentuin. De woonkamer op de eerste verdieping heeft zowel een balkon op het zuidoosten als een veranda aan de groene binnentuin. Deze woning heeft een extra (studeer)kamer op de eerste en een ‘zolderkamer’ op de tweede verdieping. Hier zijn de ramen open te zetten om er op mooie dagen bijvoorbeeld een buitenkamer van te maken.
Woningtype WISSELSLAG -138m2
De entree van woningtype Wisselslag bevindt zich op de eerste verdieping. Via de nieuwe hoofdingang bereik je de woning vanuit de groene binnentuin. De woonverdieping heeft een grote vrij indeelbare ruimte, als een loft, met een vrije hoogte die oploopt tot ruim vijf meter. Grote glazen schuifdeuren geven toegang tot het balkon op het zuidwesten en de veranda aan de tuin. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een royale tuin op het zuidwesten. Vanuit de gang geeft een reeks ronde patrijspoortjes een mooi uitzicht op het oude zwembassin.
Woningtype VRIJE SLAG -138m2
De entree van woningtype Vrije slag bevindt zich op de eerste verdieping. Via de nieuwe hoofdingang bereik je de woning door de gemeenschappelijke groene tuin in het voormalige zwembassin.
De woonverdieping van dit woningtype heeft een grote vrij indeelbare woonkamer, als een loft, met een vrije hoogte die oploopt tot ruim vijf meter. Glazen schuifdeuren geven zowel toegang tot een balkon op het zuidwesten als een veranda aan de gemeenschappelijke binnentuin. Op de begane grond bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en een verrassende tuin op het zuidwesten. Vanuit de gang geven patrijspoortjes in de wand die vroeger de wand van het zwembad was, zicht op het zwembassin met de originele lichtblauwe tegels.

Spaardersbad Gouda zwembad

De betrokken partijen:
White House Development BV
Markt 41
2801 JK Gouda
[email protected]
www.whitehousedevelopment.com

Mei architects and planners
Schiehavenkade 150
3024 EZ Rotterdam
[email protected]
www.mei-arch.eu

Boer Makelaardij Midden-Holland B.V.
Meridiaan 39
2801 DA Gouda
[email protected]
www.boer-gouda.nl