Het mega-jacht Samaya voer donderdag over De Gouwe langs Gouda door naar Rotterdam. Het jacht van 69 meter lang is speciaal ontworpen voor luxe duikexpedities en is onderweg van Aalsmeer naar Rotterdam.

Het superjacht biedt ruimte aan twaalf gasten en zestien bemanningsleden. Over de eigenaar van het schip is niets bekend, behalve dat hij of zij van duiken houdt. Om die reden is het jacht uitgerust met duikapparatuur, waarmee op zee gedoken kan worden. Het bouwen van het jacht duurde ongeveer drie jaar.
Samaya was vanuit de werf van Feadship in Aalsmeer, via Alphen en Boskoop, op weg naar Rotterdam. Vanuit de havenstad gaat het schip de zee op. Het schip is 69 meter lang. Hoeveel het vaartuig kost, is niet bekendgemaakt door Feadship.
Het schip werd voorzichtig tussen de Alphense, Boskoopse en Waddinxveense bruggen heen geloodst. De bruggen bleven iets langer geopend dan normaal, waardoor het verkeer op de weg en het water hier enige hinder van ondervond.

Het jacht is een product van Feadship. Het bedrijf staat bekend om de bouw van grote en luxe jachten. Eerder voeren al superjachten als de Savannah, Aquarius en Symphony door Gouda. De Aquarius is met haar 92 meter het op één na grootste schip dat Gouda is gepasseerd. Jacht Symphony was met 101 meter het grootste jacht dat ooit door Gouda voer. Wat dat aangaande is de Samaya een kleintje.


Frontfoto: Altijd mooi: een groot langzaam voortkabbelend jacht over het Gouwe Aquaduct met daaronder voortrazende (vracht)auto’s.