DONK komt met de schrik vrij

22 October 2018, 00:08 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een aanvankelijk oppermachtig DONK verspeelde zondag in de uitwedstrijd tegen Stolwijk een 0-3 voorsprong. Uiteindelijk gingen de Gouwenaars er als een dief in de nacht dankzij captain Rik Bogaard toch nog met de volle winst, 3-4, vandoor.

door Joop Spee

DONK startte zonder Mark van Doeland (op de bank) en Bas Houdijk (weekendje weg….). Het leek de ploeg weinig te deren. Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Rob Stoekenbroek legden de Gouwenaars een verzorgd spelletje op de kunstgrasmat. Al in de vijfde minuut sorteerde dat effect. Edwin Gouw nam een fraaie pass van Werner Overkamp goed aan en schoof de bal feilloos langs doelman Harvey van der Stelt, 0-1.

DONK bleef hierna veruit de bovenliggende partij en Stolwijk stond erbij en keek ernaar. In de twaalfde minuut begon Imad El Yousfi aan een onstuitbare rush. Hij sneed door de vijandelijke defensie en bediende Charaf Akoub op maat. Met een schitterend geplaatst diagonaal schot liet hij keeper Harvey van der Stelt voor de tweede keer kansloos, 0-2.

Onoverbrugbaar
Het oppermachtige DONK leek al binnen het kwartier op een onoverbrugbare voorsprong te komen. Een fraaie voorzet van de goed spelende Jeffrey van Dam bereikte het hoofd van Edwin Gouw die echter in handen van de keeper kopte. Pas in de 25ste minuut kon het eerste schot op doel van Stolwijk worden genoteerd en terwijl DONK langzaam maar zeker slordiger begon te spelen volgde er in de 29ste minuut alweer een Stolwijks schot. Danny Rietveld vuurde echter ruim over het doel van DONK’s keeper Dennis de Vogel.

Terwijl Stolwijk zich vooral dankzij de uitblinkende Joost van Niekerk en Mark Hoogendoorn aan de Goudse druk begon te ontworstelen was het toch weer DONK dat het net wist te vinden. Na goed doorzetten van Imad El Yousfi ontstond er een onoverzichtelijke situatie in het Stolwijkse doelgebied. Mo Irezzi kwam in balbezit en vuurde op de paal. De terugspringende bal werd opnieuw een prooi voor de spits en dit keer was het wel raak, 0-3.

Gehakt
DONK leek gehakt te gaan maken van de thuisploeg, maar Stolwijk was niet van plan om zich de kaas van het brood te laten eten. Nadat DONK via Jeffrey van Dam nog dichtbij de 0-4 was kwam Stolwijk er plotseling goed uit. Eerst schoot Mark Hoogendoorn de bal achter keeper Dennis de Vogel langs, maar de bal verdween niet tussen de palen.

In de 45ste minuut leed DONK balverlies op het middenveld na een slordige pass van Jordy de Jong. De bal werd door het Goudse centrum gespeeld waar keeper Dennis de Vogel de bal voor het wegwerken had. De sluitpost aarzelde echter en dat was voor de Stolwijkse spits Rik van Eijk precies voldoende om het cadeautje in dank te aanvaarden en de bal in het verlaten doel te deponeren, 1-3.

Na de thee had DONK Mo Irezzi vervangen door Zakaria Mellah. Edwin Gouw nam de spitspositie over. Stolwijk had met Simon Bos voor Jelle Verkade en Stefan Visser voor Koen van der Wolff voor twee verse krachten gezorgd.

Pompen of verzuipen
Dat het in de tweede helft, na de volkomen onverwachte 1-3, pompen of verzuipen zou worden voor Stolwijk lag voor de hand. Van verzuipen was voorlopig geen sprake. Zeker niet nadat scheidsrechter Stoekenbroek de bal om volstrekt onduidelijke redenen op de stip legde en Joost van Niekerk de 2-3 liet aantekenen.

In de 51ste minuut leek DONK de marge echter alweer te vergroten. Een fraaie counter werd net niet zuiver genoeg uitgespeeld, maar Edwin Gouw kwam toch nog in scoringspositie. De multifunctionele stand-in spits vuurde knap richting bovenhoek, maar keeper Harvey van der Stelt redde katachtig ten koste van een corner.

DONK was het spoor hierna behoorlijk bijster. De bal werd niet meer in de ploeg gehouden, duels werden niet meer gewonnen en spits Edwin Gouw zag zich steeds vaker aangespeeld worden met hoge lange ballen die een eenvoudige prooi voor de defensie van Stolwijk vormden. Het was vragen om moeilijkheden.

In de 71ste minuut eindigde een prima aanval van Stolwijk nog in handen van Dennis de Vogel, terwijl Joost van Niekerk, die zich steeds vaker aan het front liet zien, in de 78ste minuut rakelings naast kopte na een vrije trap.

In de tussentijd had Stolwijk Thomas van Vliet ingewisseld voor Martijn Anker en was er geel voor DONK’s rechtsback Jordy de Jong. DONK’s trainer Pieter van Zoest probeerde met het inbrengen van Mark van Doeland voor Charaf Akoub wat meer lijn in de opbouw te brengen. Dat leek zijn vruchten af te werpen.

Toch was het Stolwijk dat in de 81ste minuut tot verbijstering van DONK voor de gelijkmaker zorgde. Joost van Niekerk schatte een voorzet van Simon Bos op waarde en scoorde onberispelijk, 3-3.

Rik Bogaard
DONK, dat in de tweede helft veel te veel achterover had geleund moest nu wel weer voor de aanval gaan kiezen. Seconden na de gelijkmaker verdween een voorzet van Rik Bogaard nog maar net langs de verkeerde kant van de paal. Een minuut later was het toch raak. Een verre uittrap van Dennis de Vogel werd verkeerd verwerkt door Danny Rietveld. De bal vloog in het Stolwijkse strafschopgebied omhoog
waarna Rik Bogaard er het puntje van zijn schoen tegenaan kreeg. Keeper Harvey van der Stelt was kansloos, 3-4. Even later was zelfs de 3-5 dichtbij. Na een goede Goudse aanval schoot Edwin Gouw echter naast.

Met Issam Aarab voor Rik Bogaard koos DONK’s trainer Pieter van Zoest ervoor om de zaak verder dicht te timmeren. Een wanhoopsoffensief van Stolwijk, met keeper Harvey van der Stelt mee aan het front, mocht echter niet meer baten. Een gele kaart was er nog voor Donkiaan Mark van Doeland.

Al met al een overwinning voor de ploeg die daar qua veldspel het meeste recht op had. DONK had het echter aan zichzelf te wijten dat het Stolwijk na de 0-3 weer in zijn spel liet komen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK subtopper MSV ’19.