DONK blijft koploper na zege op HWD

3 December 2018, 10:48 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een uiterst matig spelend DONK heeft zich door een 0-3 zege bij het laag geklasseerde HWD vrijwel verzekerd van deelname aan de halve promotiecompetitie in de tweede helft van het seizoen. DONK bleef door deze overwinning fier op kop.

door Joop Spee

DONK miste in dit duel de broers Bas en Tim Houdijk. Eerstgenoemde was ziek en Tim was ziek geweest en mocht daarom op de bank plaatsnemen. Mo Irezzi en Dave Tol mochten nu weer hun opwachting maken op voor hen ongewone posities.

Al vanaf de aftrap had DONK het betere van het spel. Binnen een kwartier konden er al drie corners worden genoteerd. De keeper van HWD toonde zich echter soeverein in zijn doelgebied.

DONK mocht dan sterker zijn, het vertoonde spel bracht de trouwe schare DONK-supporters niet bepaald in extase. De bal direct spelen en daarbij voor de eenvoudigste oplossing kiezen bleef te vaak achterwege.

Het duurde tot de 18e minuut voordat DONK een echt vloeiende aanval op de mat legde. Mo Irezzi en Zakaria Mellah combineerden goed waarna Imad El Yousfi werd aangespeeld. De rechterspits legde de bal terug op Rik Bogaard wiens lage schuiver de Rotterdamse doelman te machtig was, 0-1.

Echte kansen kreeg DONK daarna in het eerste bedrijf niet meer. Een lage voorzet van Imad El Yousfi had misschien succes op kunnen leveren, maar de bal was te zacht.

In de laatste tien minuten voor de rust kroop HWD plotseling uit zijn schulp. Het leidde tot een hard schot dat goed gestopt werd door DONK’s keeper Dennis de Vogel, een onhoudbare pegel die net langs de kruising vloog en een knal van de spits die alweer door Dennis de Vogel vakkundig onschadelijk werd gemaakt.

De ruststand was derhalve 0-1. Over het spel van DONK, dat nauwelijks een kans had gecreëerd kon trainer Pieter van Zoest moeilijk tevreden zijn.

Kruising
In de tweede helft speelde DONK met de felle wind in de rug. In de 48ste minuut profiteerde Mark van Doeland hier bijna van. Net buiten de punt van het strafschopgebied verzond hij een schitterende vrije trap die even schitterend door HWD’s keeper uit de kruising werd getikt.

Tien minuten later mocht diezelfde Mark van Doeland het van een wat grotere afstand nog eens overdoen. Hij koos voor een bal die op stuitte in het doelgebied. Omdat de bal op het laatste moment nog iets van richting werd veranderd was de grabbelende doelman plotseling kansloos, 0-2.

In de 62ste minuut kwam Tim Houdijk in het veld voor Imad El Yousfi. HWD, dat in de eerste helft al een speler had gewisseld, bracht twee verse krachten in het veld. De invallers zouden uitgroeien tot de gevaarlijkste spelers aan Rotterdamse kant.

In de 72ste minuut kreeg HDW plotseling twee kansen op rij. Bij de eerste toonde Dennis de Vogel zijn goede vorm en bij de tweede mocht DONK zich gelukkig prijzen dat de bal vanaf zeer dichtbij naast werd geschoten.

Twee minuten later vergrootte DONK de marge. De naar links uitgeweken Rik Bogaard zette goed voor en Zakaria Mellah, goed voor zijn man gekomen, kopte de 0-3 knap binnen.

Met Wessel Akerboom voor Dave Tol en Issam Aarab voor Werner Overkamp kwam DONK aan echte kansen nog steeds niet toe. Een schot van Zakaria Mellah werd een prooi voor de keeper. Vlak voor tijd miste HWD nog de kans op de eretreffer. Het bleef bij 0-3.

Natrappen
Het sportieve duel werd uitstekend geleid door scheidsrechter Edwin Vlek. Het was jammer dat de arbiter zich na een natrappende beweging genoodzaakt zag om de Rotterdamse spits met 2x geel uit het veld te sturen.

Al met al een heel mager potje van de koploper tegen een tegenstander die te vaak de kans kreeg om DONK pijn te doen.

Aanstaande zondag ontvangt DONK het Waddinxveense ASW dat op een gedeelde laatste plaats bivakkeert. Hoofddoel blijft om bij de eerste drie te eindigen. Dit geeft recht op een extra thuiswedstrijd in de halve promotiecompetitie.