Afgelopen zomer reisde de Goudse muzikant Jaap Mulder door Transsylvanie, Roemenië. Hij was daar in het kader van een concertreeks van klezmerband Di Gojim met Hofstads Jeugdorkest en een aantal muzikaal-maatschappelijke projecten. Murk-Jaep van de Schaap maakte een documentaire van de reis.
In de documentaire van Murk-Jaep van der Schaaf wordt de Goudse muzikant gevolgd bij opmerkelijke ontmoetingen met lokale mede-muzikanten. Zonder elkaars taal te spreken weten ze elkaar te vinden. En blijken ze dezelfde passie te delen; een leven zonder muziek is ondenkbaar.
De documentaire gaat op zaterdag 11 november in première op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. Daarna wordt de korte film op televisie uitgezonden op zaterdag 18 november om 15u30 op NPO 2 en 17u00 op Omrop Fryslân. Op zondag 19 november om 13u00 op NPO 2.
Jaap Mulder reist graag door Oost-Europa, waar de wortels van de klezmermuziek liggen en de historie vaak nog tastbaar is. Tijdens zijn reizen gaat hij op zoek naar muzikanten of personen die zich inzetten voor het behoud van de Jiddische cultuur. De basis van klezmermuziek ligt bij Roemeense en Joodse melodieën. De meeste Joodse Roemenen zijn echter voor de oorlog naar de Verenigde Staten geëmigreerd, waar hun muziek met jazz en filmmuziek versmolt tot klezmer.
Naast de concerten met Hofstads Jeugdorkest speelde Di Gojim op kleine festivals en gaven ze een benefietconcert ten behoeve van de restauratie van een oude synagoge. Tevens verzamelde Mulder gebruikte instrumenten en bracht ze bij een educatiecentrum voor Roma-kinderen. Een feestelijk moment voor deze ogenschijnlijk kansarme kinderen, die eindeloos gedanst hebben tijdens de muzikale verrassing.
Klezmerband Di Gojim
Klezmerband Di Gojim is opgericht in 1988 en is daarmee het eerste professionele klezmerorkest van Nederland. Jaap Mulder (klarinet, saxofoon, zang), Sjaak van der Reijden (trompet, accordeon) , Vincent Knaven (slagwerk) en Tseard Nauta (banjo, contrabas). Di Gojim treedt regelmatig op met ‘friends’, bestaande uit zangeres Alysia van Horik, oud-bandleden en zonen van Mulder en Nauta.