UPDATE met video’s en nog meer foto’s | Zo’n 1500 in geheel wit geklede mensen vierden zaterdagavond 26 augustus in een feeërieke sfeer de zomer op de Markt rond het stadhuis in Gouda  met het feest ‘Diner en Blanc’.
Vorig jaar moest het event vanwege de regen uitwijken naar een binnenlocatie in Rotterdam, maar op deze mooie zomeravond streken de culinaire gasten neer op de Goudse markt voor de 9e editie van Diner en Blanc Nederland. De Gouwenaars die op de Markt waren, werden overvallen door de witte invasie en het schouwspel en keken hun ogen uit.
Pas om 15.00 uur werd bekend gemaakt waar het diner zou plaatsvinden. Tot die tijd werd de locatie strikt geheim gehouden. Al wist een aantal Gouwenaars, waaronder de leden van De Pionier, op voorhand van de hoed en de rand. Maar die hielden knap en stijf de lippen op elkaar.
Vanaf verzamelplaatsen kwamen de deelnemers met bussen naar Gouda. Ze namen zelf hun spullen mee: het eten, bistro-stoeltjes, een tafeltje, wijn en Champagne.

Nadat iedereen zijn tafel had opgesteld en de maaltijd op tafel stond, werd het feest geopend door middel van het zwaaien met witte servetten en een hoornsignaal. Na het diner staken alle deelnemers sterretjes op om samen met een toepasselijk lied de zomer te vieren. Daarna ontstak zich een lichtfeest met lichtshows, waarbij onder meer het Goudse Stadhuis werd uitgelicht.

In het wit gekleed, met familieleden en vrienden een culinaire avond doorbrengen op een geheime en openbare locatie in de buitenlucht: dat is de insteek en de gedachte achter Diner en Blanc. Het culinaire verrassingsfeest ontstond in 1986 in Parijs vanuit een familietraditie uit Tahiti. Eerdere diners hadden plaats in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort en Delft. En gisteravond dus in ons mooie stadje Gouda.

Niet iedereen kon zich aansluiten bij het gezelschap, de mensen die mochten komen kregen een persoonlijke boodschap van ‘het netwerk’. Dat netwerk bestaat eigenlijk niet en er is geen ‘eigenaar’ of organisatie. Het gebeurt gewoon.
De kunst is er bij te zijn en er bij te blijven. Wie dat eenmaal is gelukt, maakt meestal een jaarlijkse gewoonte van om er met trolley en toebehoren op uit te trekken. En om thuis een culinaire en toch lichte maaltijd voor te bereiden en goede wijnen of champagne mee te slepen. En om een bijbehorend wit kleding setje of nóg witter pakje aan te meten.