Ruim 200 deelnemers aan de vijfde editie van de DiaBeatit Run hebben zaterdag € 155.199 opgehaald.
De start bevond zich bovenin de Euromast in Rotterdam, waarna de deelnemers in estafettevorm een dubbele marathon liepen van Rotterdam, dwars door het Groene Hart, naar
de finish in Amsterdam. In de ochtend passeerden de lopers Gouda via de N207.
In totaal hebben de teams 84 kilometer gelopen door het Groene Hart, waarbij iedereen zelf bepaalde welke afstand hij aflegde. Jong en oud deed mee, in teams van hele families tot iemand met diabetes type 1 die de dubbele marathon helemaal in zijn eentje rende.
De opbrengst van de estafetteloop gaat naar onderzoek voor de genezing van diabetes. De ziekte wordt dagelijks gediagnosticeerd bij gemiddeld 169 mensen, in Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen patiënten. Genezing van diabetes is belangrijk, omdat het veel ongemakken met zich meebrengt en ook ernstige gevolgen heeft, zoals hartfalen en blindheid.
Tijdens editie 2017 liepen 193 deelnemers en deden 19 teams mee.
Rennen voor onderzoek
Veel deelnemers hebben zelf diabetes of kennen iemand met de ziekte. Maar ook onderzoekers, mensen uit de zorg en bedrijventeams deden mee aan de estafetteloop. Voor de deelnemers is dit hét moment om diabetes onder de aandacht te brengen en geld op te halen voor onderzoek. Elk team rent in totaal 84 km, waarbij iedereen zelf bepaalt welke afstand hij aflegt.
Diagnose zet alles op zijn kop
Veel mensen, waaronder kinderen, prikken meerdere keren per dag in hun vinger om hun bloedsuiker te meten. Ze moeten voor elke hap die ze eten hun dosis insuline uitrekenen. En ze weten: als ik het niet goed doe, is het levensgevaarlijk. Deze enorme impact van diabetes, dag en nacht, is voor veel lopers een belangrijke motivatie om mee te doen. Zo ook voor het team Rosalie Runners: ,,Toen duidelijk werd dat onze dochter Rosalie diabetes heeft, stond alles op zijn kop”, vertelt moeder Miranda, ,,want door diabetes is Rosalie anders dan de rest en dat wil je niet als je negen jaar oud bent.”
De diagnose is op de dag van de DiaBeatit Run precies een jaar geleden. ,,De finish was dan ook een heel emotioneel moment voor ons…”
Onderzoekers met een missie
Voor onderzoeker Vera de Wit van de Universiteit Maastricht is de DiaBeatit Run een mooie mogelijkheid om zich ook buiten het laboratorium te laten zien. ,,We willen zoveel mogelijk mensen in
onze omgeving bewust maken van wat diabetes is, wat de gevolgen zijn en waarom onderzoek nodig is”. En een bijkomend voordeel van de Run? ,,Teambuilding natuurlijk! Samen sponsoractiviteiten bedenken en trainen schept een hechte band. Ze pakken alle aspecten heel serieus aan: In onze sport zijn we net zo fanatiek als in ons onderzoek!”
Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Het Diabetes Fonds wil Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken. Het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname met een derde en samenwerking met werkgevers en partners om werkend Nederland minder te laten zitten.
Zie ook www.diabeatitrun.nl
Frontfoto: Gert-Jan Hooijer