Op Koningsdag mag de vlag uit.

Als je vlagt, moet je het wel correct doen, dus volgens het vlagprotocol. Maar hoe heurt het eigenlijk?

Volgens het vlagprotocol van de overheid mag de vlag met een oranje wimpel uit op Koningsdag, en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis. Als inwoner van Nederland ben je daar vrij in. Bij overheidsgebouwen gaat de vlag op Koningsdag verplicht uit.

Hang je de vlag uit op Koningsdag, dan kun je het beste de officiële vlaginstructie (het vlagprotocol) volgen. De vlaginstructie geeft regels voor het hijsen en het neerhalen van de vlag, de positie van de vlag, het tijdstip van hijsen en neerhalen en eventueel gebruik van een wimpel. Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de vlaggenstok de juiste lengte heeft. De vlaginstructie schrijft voor dit mag tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat is op Koningsdag tussen 6u18 en 20u58. Ook mag je de vlag niet hijsen of laten hangen tussen zonsondergang en zonsopgang, tenzij de kleuren duidelijk te zien zijn (bijvoorbeeld omdat de vlag goed verlicht is).

Vlaggen met een oranje wimpel
Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse vlag. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren van de Nederlandse vlag zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. En pas goed op: de rode kleur moet bovenaan. Je mag je op veel dingen creatief uitleven, maar niet op de Nederlandse vlag. Het is namelijk niet toegestaan om er versieringen op aan te brengen.

Vlaggen op 27 april en 4 en 5 mei
De echte vlagliefhebbers hoeven zich niet te beperken tot Koningsdag. De Nederlandse driekleur mag ook op niet-feestdagen uit, dus ook bij een huwelijk of het slagen voor een examen.

Volgende week op Dodenherdenking gaat de vlag halfstok, maar alleen tussen 18u00 en zonsondergang. Een dag later op Bevrijdingsdag mag er weer volop gevlagd worden, maar dan zonder oranje wimpel.

Alle gemeenten in Nederland doen een beroep op haar inwoners om op 27 april, 4 en 5 mei a.s. te vlaggen.

Volgens de vlaginstructie gelden de volgende regels:
– Op 27 april Koningsdag de vlag met wimpel hijsen. Dit mag vanaf zonsopgang 6u18 tot zonsondergang 20u58.
– Op 4 mei dodenherdenking, halfstok vlaggen van 18u00 tot zonsondergang.
– Op 5 mei bevrijdingsdag de vlag hijsen vanaf 9u00 tot zonsondergang.

Laat een reactie achter