Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt vandaag, op dinsdag 12 juni, traditioneel in Scheveningen geveild. En morgen zijn de Hollandse Nieuwe verkrijgbaar in de betere viszaken, zoals de Visgilde Gouda op winkelcentrum Bloemendaal. ,,We gaan de verse haring morgen schoonmaken voor de ogen van de klant. Zowel in de winkel als op onze haringkar. En die kunnen dan meteen happen”, aldus Sandor Lugthart van de Visgilde.

De laatste jaren was de eerste haring: ‘goed en vet’, ‘dik, rond en directly from heaven’ of ‘lekker vet’. Maar hoe zit het met eigenlijk met dat vet? ‘Een haring is pas Holllandse Nieuwe als het vetpercentage minimaal 16 procent is’, zegt een woordvoerster van het Nederlands Visbureau.

Dit jaar ligt het vetpercentage van de haring tussen de 18 en 19 procent, schat het Nederlands Visbureau. Dat is vetter dan vorig jaar, maar niet zo vet als in 2016. Toen lag het vetgehalte op 19 tot 20 procent. Kortom het ene jaar is de haring wat vetter dan het andere jaar.

Hoe lekker de Hollandse Nieuwe is, hangt voor een groot deel af van de groothandelaren die in mei al afreizen naar Denemarken. Want daar komt het grootste deel van de haring vandaan dat gebruikt kan worden als Hollandse Nieuwe. Zij selecteren de beste vis en zien er op toe dat de vangsten op de juiste manier verwerkt worden.

Veiling eerste vaatje nieuwe haring
De verwerking van de vangsten is sinds vorig weekend in volle gang en de eerste transporten zijn onderweg. Alles loopt volgens het Nederlands Visbureau op rolletjes. Het eerste vaatje kon volgens planning dinsdag in Scheveningen geveild worden. De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag heeft dinsdag 78.000 euro opgebracht. Koper is groothandel Makro. Vorig jaar werd met het eerste vaatje iets minder geld opgehaald: 65.000 euro.

De opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit keer is dat Hulphond Nederland, een stichting die honden opleidt en plaatst bij mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Directeur Rudolph Strickwold is blij met het resultaat van de veiling. ,,Deze financiële bijdrage zetten wij in voor het therapie- en coachingsprogramma voor kinderen.”

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geldt als de aftrap van het haringseizoen. Vanaf woensdag is de haring overal in het land te koop.