De naam IJsselhof verschijnt binnenkort weer op de muur die toegang geeft tot de begraafplaats in Gouda langs de Hollandsche IJssel. Zo zijn Yarden Uitvaartorganisatie en de gemeente Gouda begin deze week met elkaar overeen gekomen.

De aanduiding ‘Yardenhuis Gouwestreek’ op de muur van begraafplaats IJsselhof leidde tot veel onrust bij veel Gouwenaars. De gemeente en Yarden betreuren dit zeer en hebben afgesproken dat de aanduiding hier wordt weggehaald. In plaats daarvan komt de naam IJsselhof terug op de muur, ook omdat deze verbonden is met de monumentale status van de muur.

Een opmerkelijke zin bij de berichtgeving is wel dat Yarden Uitvaartorganisatie tussen de regels door aangaf dat de oorspronkelijke letters IJsselhof enige tijd geleden zijn gestolen. Die waren volgens Yarden van de muur gehaald.

Daarvan was – bij ons weten – niemand van buiten de begraafplaats op de hoogte. En de dader(s)? Daar is nooit onderzoek naar gedaan. En wie weet, ligt de dader wel op het kerkhof…

Enfin, Yarden Uitvaartorganisatie zal in overleg met monumentenzorg een replica van de enige tijd geleden gestolen belettering aanbrengen.

Reageer op dit artikel