Wat gaat er met het La Place-pand gebeuren?

20 July 2020, 21:22 uur
Columns
mainImage

Column Theo Krins |

Wat gaat er met het La Place-pand gebeuren?


Vorige week liep ik door de binnenstad en toen viel het me op dat La Place niet geopend was, terwijl de horeca op de Markt weer op volle toeren draait. Er hing een briefje met de tekst: "La Place blijft tijdelijk gesloten op deze locatie". Op 13 juli komt vervolgens het bericht naar buiten dat La Place de deuren definitief sluit. Dit betekent dat er weer een pand leeg komt te staan in Gouda.

Restaurantketen La Place sluit als gevolg van de coronacrisis ruim een kwart van zijn filialen. Daarmee staan 440 banen op de tocht. Van de 80 vestigingen in Nederland gaan er maar liefst 23 dicht. Daaronder zijn filialen langs snelwegen, maar ook in winkelcentra in binnensteden. In de regio Gouda gaat het om de vestigingen Den Haag Megastores, Gouda de Markt en Leiderdorp A4. De restaurantketen heeft een enorme knauw gekregen van de coronacrisis. 

In De Telegraaf zegt financieel topman Ton van Veen van moederbedrijf Jumbo dat er geen ontslagen vallen, maar in een verklaring meldt het bedrijf "ernaar te streven" dat gedwongen ontslagen "zo veel mogelijk worden voorkomen”.

Er is op de achtergrond de laatste maanden hard gewerkt aan een doorontwikkeling van de La Place-formule en in de tweede helft van dit jaar zullen ze een nieuwe generatie La Place lanceren. Dat concept is gebaseerd op het uitgangspunt “good food fast”. 

Leegstand in Gouda
De sluiting van La Place betekent dat er opnieuw een pand op Markt leeg komt te staan, terwijl er al flink wat leegstand is. Het college geeft in de jaarrekening over 2019 aan, dat in 2019 er in het winkelgebied hard is gewerkt aan het bestrijden van leegstand. “Leegstand ontsiert winkelgebieden”, zo schrijft ze, “en brengt de economische vitaliteit van winkelgebieden in gevaar.” 

De leegstand is gedaald van 8,8% naar 7,6%. Door middel van het accountmanagement werkt de gemeente eveneens hard om het ondernemersklimaat in de binnenstad te verbeteren. Om de binnenstad verder te versterken is de gemeente in 2019 gestart met een traject voor bredere samenwerking tussen alle partijen met binnenstad-belangen te komen. Het is de bedoeling om dit jaar dit Centrummanagement te realiseren. De nieuwe centrummanager is in ieder geval hiermee hard aan de slag.

Pand met rijke historie
Eind 19e eeuw werd in dit pand Bank Goedewaagen gevestigd. In de loop van de jaren werd het pand drastisch verbouwd en uitgebreid. Eind jaren ’30 van de vorige eeuw werd het voormalig café ‘De Harmonie’ aangekocht en tezamen met het oude bankgebouw afgebroken. Tot genoegen van veel Gouwenaars verdween hierbij het torentje. Men vond ‘dat het torentje niet harmonieerde met het terzijde staande monumentale Waaggebouw’. Na afbraak werd een heel nieuw bankgebouw gebouwd. De ingang is van Achter de Waag verplaatst naar de Markt. De Amsterdamsche Bank nam in 1964 T. Goedewaagen & Zonen over. Later werd dit de AMRO Bank. Tot de komst van Radio Modern bleef het gebouw intact. In mei 2013 opende restaurant La Place zijn deuren in de ruimte die voorheen verhuurd werd aan IT’s Electronics. De gevelindeling is nu nog gedeeltelijk authentiek.

VVV verhuizen
De grote vraag is wat er nu met het pand gaat gebeuren. Het is een ruim pand met de mogelijkheid voor horeca. In ieder geval de benedenverdieping zou ook benut kunnen worden voor het VVV. Die zit nu weggestopt in de Waag en heeft wat mij betreft totaal geen uitstraling, zeker niet voor een stad als Gouda met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Door een pand op te schuiven kan het VVV een eigentijds en ruim interieur krijgen met de uitstraling die bij Gouda past. De bovenverdieping kan dan eventueel een andere bestemming krijgen. 

Maar wellicht zijn er andere mogelijkheden die ook aantrekkelijk zijn voor Gouda, zoals bijvoorbeeld een bekend modemerk als Zara. Die zou volgens mij ooit in het huidige pand van de ING Bank in de Wijdstraat komen, maar dat is toen niet doorgegaan.

We zullen de ontwikkelingen met belangstelling volgen.

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl 

Theo Krins is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General.