Het college van Gouda is maandagavond gevallen, nadat de voltallige oppositie een motie van wantrouwen indiende. Alleen burgemeester Milo Schoenmaker mag blijven zitten. Hij neemt de bevoegdheden van alle wethouders over totdat er een nieuw college is gevormd.

Met een nipte meerderheid werden alle wethouders maandagavond laat naar huis gestuurd. Met 18 stemmen voor en 17 stemmen tegen werd de motie van wantrouwen aangenomen, ingediend door de oppositiepartijen CDA, CU, SP, SGP, 50Plus, PvdD, GBG. ,,We hebben ook afwegingen gemaakt om te kiezen voor een motie van afkeuring. Wij zijn echter van mening dat hier een casus aan vertrouwen ontbreekt. Daarom willen we de motie van wantrouwen handhaven” , zo sprak Theo Krins (CU) namens de oppositiepartijen net voor de finale stemming.

Het rommelt politiek al sinds vorige week in Gouda. De voltallige VVD-fractie stapte afgelopen donderdag op, nadat er ruzie ontstond over het wel of niet steunen van een motie door de coalitiepartijen. Kort na het opstappen van de VVD-fractie eiste de overige coalitiepartijen, D66, PvdA, GroenLinks en Gouda Positief, het vertrek van wethouder Werger (VVD). Zij kondigde maandagavond, iets eerder op de avond van de bijzondere raadsvergadering, al haar afscheid aan. Zij was al naar huis, toen haar collega’s werden weggestuurd.

Oud-wethouder Rogier Tetteroo: ,,Ik sta hier met zwaargemoed. Met 34 stemmen ben ik twee jaar geleden unaniem benoemd tot wethouder en met 18 stemmen in de raad word ik nu ontslagen. Dat ik het hier niet mee eens ben, laat zich ontraden. Maar dit is politiek en de politiek heeft altijd gelijk.”

Oud-wethouder Hilde Niezen: ,,We hebben keihard samengewerkt als een goed team en vierden samen successen. In twee jaar hebben we samen veel bereikt in en met de stad. Ik hoop snel op een nieuwe college, maar gezien de polarisatie vrees ik het ergste.”

Een externe deskundige zal nu als verkenner de nieuwe coalitieonderhandelingen moeten voeren. Dan wordt gekeken welke partijen kunnen rekenen op brede steun. Voor 15 september zou dan een nieuwe college moeten aantreden. Tot aan die tijd heeft burgemeester Schoenmaker het helemaal voor het zeggen in Gouda.

Op de foto het oude college van burgemeester en wethouders van Gouda.
 

Laat een reactie achter