Chillen en kokkerellen op een hagelwit strand, terwijl de bootjes vlak voor je heen en weer varen. Lennart en Sharon van Gastel van Lichtfabriek Gouda hebben van het braakliggend terrein bij Potterspoort een tijdelijk stadsstrand gemaakt.

Naast de lounge-sets staan er op het stadsstrand vijftien pizza-oventjes, waarin bezoekers zelf hun pizza of andere lekkernij kunnen bakken. Leverancier Ernst Baas van het bekende hoveniersbedrijf: ,,Het is de bedoeling dat mensen zelf hun pizza kunnen bakken als ze aan het water zitten. Het zijn houtkacheltjes die veel warmte afgeven. Dat creëert een warme en gezellige sfeer”, weet Baas. ,,Het is al met al een gezellige ontmoetingsplek, midden in de binnenstad, waar iedereen welkom is”, aldus Sharon.

En dat terwijl het burgerinitiatief Het Pauzelandschap nog maar net – op dwang van een projectontwikkelaar – de hielen heeft gelicht. In het voorjaar van 2014 gingen de eerste viooltjes de grond in bij Pauzelandschap Potterspoort aan het Bolwerk. Een burgerinitiatief om het interbellum tussen bouwprojecten te overbruggen en om de entree van de stad schoon en mooi te houden. Het Pauzelandschap groeide uit tot stadspark, hobbytuin en ontmoetingsplek. In het voorjaar 2016 werd  het terrein ontmanteld en leeggehaald.

De initiatiefnemers moesten het terrein van Pauze Landschap per 1 april kaal opleveren. Zo staat in het contract met de gemeente. Vanaf dat moment wilde de Holland Property Group (HPG) op het Bolwerk starten met de bouw van het Poortgebouw. Het Poortgebouw, met een halfverdiepte parkeergarage, appartementen en een commerciële ruimte.

Maar zover is het nog niet. Het terrein lag er tot voor deze week nog verlaten bij. Omdat de daadwerkelijke bouw nog even op zich laat wachten, werd gevreesd dat het gebied weer net zo verpaupert als voor het Pauzelandschap. ,,Het is een prachtige plek, dus hebben we het plan bedacht om er een tijdelijk stadsstrand van te maken”, vertelt Sharon. ,,We kunnen nu als binnenstad nog genieten van deze heerlijke plek aan het water. Het is een spontaan plan, omdat we willen voorkomen dat het Pauzelandschap Potterspoort verloedert.”