(Buiten)Sporten na de ziekte kanker

13 April 2018, 15:48 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
(Buiten)Sporten na de ziekte kanker

Bewegen en sporten is gezond, dat is bekend. Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Het helpt om allerlei gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen te voorkomen of te verminderen. Na de diagnose kanker is sporten vermoedelijk niet het eerste waar iemand aan denkt. Op dat moment hebben mensen wel iets anders aan hun hoofd.

Marianne Oostveen, oncologiefysiotherapeut bij Rayer Healthcare, vertelt juist hoe belangrijk het is om (buiten) te sporten na de ziekte kanker. Om oncologiepatiënten te helpen hun leven weer op te pakken na vele intensieve behandelingen, sporten oncologiefysiotherapeuten van Rayer Healthcare samen met de patiënten. En het liefst buiten.

https://www.youtube.com/watch?v=4C2HrfdB3mQ

Rayer Healthcare heeft voor een ieder een op maat gemaakt revalidatieprogramma. Zeker ook voor (ex-)kankerpatiënten. Deze programma's richten zich op het trainen van lichamelijke conditie, op psychisch herstel en educatie.

Bewegen en kanker
,,Kanker en de behandeling ervan hebben veel invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De lichamelijke conditie wordt meestal fors aangetast. Vaak is er sprake van vermoeidheid. De behoefte om dan flink te gaan inspannen, is misschien niet zo groot", zo weet Oostveen. ,,Mensen met kanker krijgen nogal eens het goedbedoelde advies om het rustig aan te doen. Maar rust heeft het nadeel dat de conditie nog verder achteruitgaat. Sportief bewegen tijdens en na de behandeling kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel.

Voordelen van bewegen bij kanker
,,Bewegen, zowel tijdens als na de behandeling, helpt je om fysiek en mentaal fit te blijven", zo gaat Oostveen verder. ,,Door regelmatig te bewegen, verbetert de hartfunctie. Je spiermassa kun je door training behouden en opbouwen. Ook is het makkelijker om op een gezond gewicht te blijven als je regelmatig beweegt. Dagelijks 30 minuten licht bewegen helpt al. Je hoeft hierbij niet buiten adem te raken. Met een goede conditie merk je dat het makkelijker is om activiteiten te ondernemen."

Net zo belangrijk zijn de psychische voordelen van (samen) bewegen. Oostveen somt op:
Het geeft zelfvertrouwen.
De angst voor inspanning verdwijnt.
Somberheid en depressieve klachten verminderen.
De omgang met sportieve lotgenoten inspireert tot andere activiteiten.
Vermoeidheid bij kanker
Veel mensen met kanker hebben last van ernstige vermoeidheid. Vooral na een behandeling met chemotherapie of bestraling. De klachten blijven soms lang na afloop van de behandeling aanwezig. Het hele lichaam kan op onverwachte momenten en zonder aanwijsbare redenen ontzettend moe voelen.

,,Hoe minder je doet, hoe sneller je moe bent. Anders gezegd: te veel rusten is niet goed. Het is van belang om binnen jouw mogelijkheden toch actief te blijven. Zo kun je ervaren wat nog wel mogelijk is. Misschien is het mogelijk om ’s morgens en ’s avonds te bewegen en tussen de middag te rusten. Zo is de vermoeidheid te hanteren en wordt je conditie langzaam beter."

Geschikte sporten bij kanker
Als je kanker hebt, is meestal elke vorm van beweging goed waarbij je tijdens de inspanning gewoon nog kunt praten. Zoals wandelen, fietsen, dansen of zwemmen. Oostveen: ,,Plezier hebben in het bewegen is enorm belangrijk. Ook kun je proberen in het dagelijks leven meer te bewegen. Bijvoorbeeld door vaker de trap te nemen in plaats van de lift, door te fietsen in plaats van de auto te nemen en door wandelend boodschappen te doen. Krachtsporten, sprinten en contactsporten zijn vaak minder geschikt. Maar als je geen klachten hebt, bestaan er meestal geen bezwaren tegen deze sporten. Inspanning op te hoog niveau is niet verstandig. Het is goed om in de opbouwfase van het trainen wat reserve over te houden. In de loop van weken kun je activiteiten uitbreiden. Zo worden je belastbaarheid en conditie steeds beter..."

Voordelen van samen bewegen bij kanker
Oostveen: ,,Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. De begeleiders houden rekening met de ieders mogelijkheden. Er zijn ook andere bewegingsgroepen waarbij iedereen op zijn eigen niveau kan sporten. Samen sporten is een mooie manier om nieuwe sociale contacten op te doen en om oude contacten te verstevigen. Dat kan heel gezellig en prettig zijn."

Rayer Healtcare biedt revalidatieprogramma's aan die speciaal voor (ex-)kankerpatiënten zijn. Deze programma's richten zich op het trainen van lichamelijke conditie, op psychisch herstel en educatie. Daarbij staat Rayer Healthcare in nauw contact en heeft korte lijntjes met het Groene Hart Ziekenhuis. De oncologiefysiotherapeuten van Rayer Healtcare kunnen zich op de hoogte laten stellen van uw lichamelijke situatie. De oncologiefysiotherapeut weet waarop hij/zij moet letten en kan zijn/haar begeleiding daarop aansluiten.

De beweegtips voor mensen met kanker op een rij:
Bewegen is beter dan rusten.
Kies leuke, passende activiteiten.
Beweeg samen, dat is gezellig en motiverend.
Bouw het bewegen geleidelijk op.
Beweeg minstens een half uur per dag.
Laat je niet opjutten.
Variatie voorkomt verveling.
Vergeet vooral niet te genieten!

 

Zie voor nadere informatie www.rayerhealthcare.nl/buitensporten-na-de-ziekte-kanker/

Frontfoto: Tijdens de Gouda Beach Experience is er geld op gehaald voor de Vrienden van het Groene Hart Ziekenhuis. De revalidatiegroep van 'Sporten na kanker' kan vanaf heden gebruik maken van 14 professionele Nordic Walking sets. Handig want ongeacht je conditie is Nordic Walking een sport waar iedereen op zijn eigen niveau aan mee kan doen. Zo kan de revalidatiegroep dit voorjaar al lekker buitensporten. Mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van het GHZ, SPORT.GOUDA en GrandCanyon Organisatieburo!