Donderdag was er veel wind en viel er, vooral in de middag, vrij veel regen. De hoogste windsnelheid in Gouda werd om 14u13 in de wijk Goverwelle gemeten bij Gert Olbertijn en bedroeg 49,9 km per uur (afgerond windkracht 7 Bft). De hoogste windstoot was 56,3 km per uur. De meeste neerslag viel bij Jaap van Dam in de Slagenbuurt en bedroeg 7,3 mm. Wat verder opviel vandaag was dat de maximum temperatuur van 7,8 graden om 00 uur viel. Om 18u30 passeerde een koufront de Goudse regio en daarachter werd zogenaamde maritiem polaire lucht aangevoerd, waarmee de komende dagen talrijke buien worden aangevoerd met een winterse lading. Van tijd tot tijd kan het Groene Hart wit kleuren door (natte) sneeuw en/of hagel. Daarbij is het guur met maxima tussen 0 en 3 graden Celsius.

Vandaag wordt het in de loop van de dag gevoelig kouder, in de vroege nacht werd in het Groene Hart de maxima bereikt van circa 6 graden Celsius. Aan het eind van de middag geven de Goudse thermometers een waarde van circa 3 graden Celsius aan. Het weerbeeld bestaat een mix van buien en felle opklaringen. Vanaf het middaguur kunnen de buien een winters karakter krijgen met hagel of natte sneeuw. Het is behoorlijk winderig, er waait een matige west-noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort). Windvlagen tot 55 km./uur zijn mogelijk. In de loop van de ochtend ruimt de wind naar het noordwesten en vanaf dat moment stroomt koudere lucht het Groene Hartgebied in.

Vanavond koelt het geleidelijk nog iets verder af naar een graad of 2 bij een matige noordwester (4 Beaufort). De buien worden actiever en er kan een sneeuwdek van circa 2 centimeter gevormd worden.

In het weekend wordt het nog iets kouder met zaterdag maxima van hooguit 3 graden Celsius en zondag is het 1 graad Celsius als maximumtemperatuur. In de nachten komt het in de Goudse regio tot lichte vorst. We houden een mix van buien en felle opklaringen. De buien hebben een winterse lading met sneeuw. Vooral tijdens een winterse bui in de nacht en ochtend kan het ‘tijdelijk’ wit worden.

Ook volgende week blijft het licht winters met maxima van een graad of 3 en minima rond of een fractie onder het vriespunt. Maandag kan er veel sneeuw vallen als een actief lagedrukgebied met de kern (974 hPa) over het zuiden van Nederland trekt. Ook daarna blijft het wisselvallig met dagelijks een vrij grote kans op winterse neerslag (hagel en/of sneeuw)!

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

Reageer op dit artikel