Bravis neemt operatiekamers over van Groene Hart Ziekenhuis

14 June 2018, 14:37 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal heeft twee operatiekamers overgenomen van het Groene Hart Ziekenhuis. De operatiekamers zijn volgens een modern industrieel bouwconcept gerealiseerd en daardoor in grote delen verplaatsbaar. Zij arriveren zaterdag 16 juni in Roosendaal. In de middaguren worden de delen op hun nieuwe bestemming getakeld, aan de achterzijde van het ziekenhuis. Het transport is een operatie op zich, waarvoor diverse voorbereidingen zijn getroffen.



Het Groene Hart Ziekenhuis heeft door de nieuwbouw de hightech operatiekamers niet langer nodig. Zij verkeren echter nog in perfecte staat. Daarom heeft het Bravis ziekenhuis de operatiekamers integraal overgenomen. Zij gaan gebruikt worden door het Pijncentrum en Oogheelkunde.

De overname levert zowel uit het oogpunt van duurzaamheid als financieel voordelen op. Een win-winsituatie voor beide ziekenhuizen en de samenleving.






Het demonteren, transporteren en opbouwen van de operatiekamers is een omvangrijke operatie. Een van de grootste hijskranen van Europa wordt ingezet om zaterdag 16 juni de bouwdelen over het dak van het Groene Hart Ziekenhuis te takelen. Deze kraan wordt momenteel in Gouda opgebouwd. In Roosendaal verzorgt een 700 tons kraan de takelwerkzaamheden, waarbij zelfs bouwdelen de laatste meters op transportrollen naar hun definitieve plaats worden gereden.

De operatiekamers worden onderdeel van het nieuwe Oogheelkundig centrum en het Pijncentrum van het ziekenhuis. Beide centra krijgen een nieuw onderkomen dat eind dit jaar klaar is.

In de units worden operaties uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of met een licht roesje. Oogheelkunde gebruikt de kamers voor onder andere staaroperaties. Daarbij wordt een troebele ooglens vervangen door een kunststof lens. Het Pijncentrum plaatst in de OK’s onder andere neurostimulatoren. Dat zijn kleine batterijen met twee draadjes die onder de huid worden geïmplanteerd. Met kleine stroomstootjes zorgt het apparaatje ervoor dat de pijn die de patiënt heeft wordt onderdrukt.