Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Om precies te zijn 42 jaar geleden, toen Harry Heesen 15 jaar oud was, zette hij zijn eerste stappen bij de brandweer. En – inmiddels na 38 jaar trouwe dienst – binnen de beroepsploeg nam hij deze week afscheid van Brandweer Hollands Midden (Post Gouda).
Uiteraard ging het afscheid van zo’n trouwe brandweerman niet in stilte. Zijn collega’s haalden alles uit de kast om van zijn laatste werkdag een hele bijzondere te maken.
Zo werd Harry deze week in de vroege morgen traditioneel opgehaald met de GD1, het oudste dienstvoertuig in bezit van brandweerpost Gouda. Op de kazerne werd lekker ontbeten waarna de dienst begon zoals altijd.
Even voor tien uur ging daar dan ineens de pieper. Een buitenbrand op de Goudkade in Gouda. Er zou flinke rook gezien zijn bij afvalverwerker Cyclus. Eenmaal ter plaatse was de rook goed waarneembaar en bleek een ton met afval in brand te staan. Eén bijkomend probleem, het naastgelegen pand stond al vol met rook en er zou nog een zwerver binnen zitten. Harry ging als bevelvoerder samen met de nummers 1 & 2 naar binnen voor een verkenning en nadat hij het dichte rookgordijn had getrotseerd vond hij al snel de zwerver.
Zwerfster zelfs in dit geval. En al snel bleek dat deze zwerfster er niet zo maar één was. Het was de vrouw van Harry die hij uit een benaderde situatie moest redden. ,,En daar loop je dan toch nog nét iets harder voor”, lachte hij.  Als bedankje stond ze Harry met fles goede wijn stond op te wachten. Zo werd al snel duidelijk voor Harry dat hij hier niet te maken had met een echte brand, maar een in scene gezette inzet door zijn collega’s.
Desalniettemin moest deze inzet goed worden afgehandeld en nadat de brand geblust was en de rook was verdwenen, kon er worden opgeruimd en was er nog even tijd voor een groepsfoto met, wederom, de GD1. ‘Klaar!’ Dacht Harry, inzet gehad en terug naar de kazerne. Dit ritje terug ging ook weer traditioneel met de GD1. Maar bij de kazerne aangekomen stond hem opnieuw een verrassing te wachten. Enkele dienstvoertuigen en heel wat collega’s stonden klaar om met een hoop kabaal en onder het genot van brandblussers Harry te verwelkomen op de kazerne.
Eenmaal het pak terug gehangen was het tijd voor een kop koffie en een lekker gebakje. Zo werd er nog wat na gekletst en ging de dienst gewoon weer verder waar deze gebleven was. Want.. Het mag dan wel een beetje een feestelijke dag zijn, maar ook de laatste 24 uur voor het pensioen van Harry vertrouwen de Goudse burgers nog op zijn hulp.
Vrijdag nam Harry officieel afscheid van brandweer Hollands Midden. Dit alles niet geheel zonder dubbele gevoelens. Want hoewel Harry de langste vakantie van zijn leven tegemoet gaat, zal hij zijn werk en collega’s ook erg gaan missen. Bij de brandweer zien ze Harry nog wel terug als fanatieke instructeur, want dit blijft hij nog wel doen.