Bonus en balen voor Boy Vogelzang.
De Goudse  Jiu Jitsuka mocht onlangs een eerste dan (zwarte band) in ontvangst nemen naar aanleiding van zijn prachtige prestatie tijdens de World Games in Wroclaw in Polen. Daar behaalde hij een gouden plak.
Maar de Gouwenaar kreeg daarna ook een flinke teleurstelling te verwerken. Tijdens een grand slam-wedstrijd in Duitsland, onder meer als voorbereiding voor het WK in Colombia, scheurde Vogelzang zijn kruisbanden af. En daarmee moet hij het WK, dat voor einde van deze maand gepland staat, laten schieten.
Jiu Jitsuka Boy Vogelzang behaalde drie maanden geleden een gouden medaille tijdens de World Games in de -69kg klasse. Dat deed de Gouwenaar door zijn Russische opponent Korzhavykh te verslaan. Na drie overtuigende winstpartijen op achtereenvolgens Kovacic (MNE) (nummer 2 van de Wereld), Gutierez (MEX) en in de halve finale de Europees kampioen Tim Toplak (SLO), plaatse Vogelzang zich voor de finale van deze wereldspelen. Daarin toefde de Gouwenaar de als eerst geplaatste Rus Pavel Korzhavick af.
De World Games worden net als de Olympische Spelen, eens in de vier jaar gehouden. Alle sporten die inmiddels in aanmerking komen om de Olympische status te krijgen, zijn vertegenwoordigd tijdens deze wereldspelen. Voor een topsporter als Vogelzang is dit het grootste evenement in zijn sport waar hij zich voor kan kwalificeren.
De gouden medaille leverde Boy Vogelzang dus een extra en een bijzondere promotie op. De zwarte band, oorkonde en bloemetje kreeg Vogelzang uitgereikt door zijn trainer/coach Allard Schulenklopper. ,,Dikverdiend, terecht en uiteraard supertrots op ‘my’ Boy! ☺️ #denedelgoudanl #worldgames #champion #kijkopogen #kleintjeswordengroot”, zo tikte Schulenklopper op de Facebookpagina van Den Edel Gouda Nederland.

En in oktober dan de domper. Vogelzang scheurde in de finale van een grand slam toernooi in Duitsland de kruisbanden van zijn knie af. Dat gebeurde nota bene in de laatste tien seconden van zijn partij waarbij hij op een ruime voorsprong stond. ,,Boy heeft die partij op één been uitgevochten en zich daarbij staande gehouden. Hij heeft daar dus ook goud gewonnen. Maar op het laatste moment hoorde hij een tikje en voelde hij een scheut pijn. Foute boel dus”, aldus trainer coach Allard Schulenklopper.
Nadat de zwelling was geslonken en er een MRI-scan gemaakt kon worden, kreeg Vogelzang het slechte nieuws. ,,Hij is meteen geopereerd en heeft een nieuwe kruisband gekregen. En ja, daar staat een revalidatie van minimaal negen maanden voor. Zeer spijtig natuurlijk, in de eerste plaats voor Boy, dat hij er in Colombia niet bij kan zijn.”

De Ju Jitsu Bond Nederland (JBN) selecteerde zeven sporters om uit te zenden naar het WK Ju Jitsu van 24-26 november in Colombia. In aanloop naar dit WK doen de vijf (!) geselecteerde fighting ju jitsuka’s van Den Edel Gouda NL de komende weken hun verhaal op de nieuwssite Gouds Dagblad. Onder leiding van hun trainer/ coach Allard Schulenklopper zullen Chabeli Arenberg-Peeters, Aafke van Leeuwen, Ecco van der Veer, Donny Donker in de Colombiaanse hoofdstad Bogota strijden om de felbegeerde wereldtitel.

Boy Vogelzang is dus afgevallen, maar zal toch een bijdrage leveren aan de serie ‘Op naar Colombia!’.