Ook dit jaar hebben we een groene Kerst. Het is overwegend bewolkt en valt er van tijd tot tijd (mot-)regen. Met temperaturen van circa 12 graden Celsius is het bijzonder zacht, de stevige zuidwestenwind maakt het er weliswaar niet aangenamer op buiten de deur. Op Tweede Kerstdag komt de zon regelmatig tevoorschijn. Tweede Kerstdag begint met een bijzonder zachte nacht, maar overdag wordt het snel kouder.
Vanochtend is het geheel bewolkt. De temperatuur ligt rond 10 graden Celsius en er waait een matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 tot 5 Beaufort. Het is over het algemeen droog, maar plaatselijk kan soms een beetje motregen vallen in het Groene Hartgebied.
Vanmiddag blijft het overwegend bewolkt. Als de zon tevoorschijn komt is dat sporadisch. Ook vanmiddag blijft het zo goed als droog. De wind blijft nadrukkelijk aanwezig en waait uit het zuidwesten. In de Goudse regio is de wind vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Met een middagtemperatuur van circa 12 graden Celsius is het bijzonder zacht voor eind december. Een record zal het niet worden. Vorig jaar was het op Eerste Kerstdag maar liefst 13,6 graden Celsius in Gouda.
Vanavond en vannacht koelt het niet af in de Goudse regio, sterker nog: de thermometers laten zelfs een zeer lichte stijging zien. Kouder dan 12 graden Celsius wordt het nergens in het Groene Hartgebied. Vanavond is het bewolkt met hier en daar nog een beetje motregen.
In de nacht van Eerst Kerstdag naar Tweede Kerstdag nadert er een koufront vanuit het westen, dit koufront passeert Gouda aan het einde van de nacht, begin vroege ochtend. Dat betekent dat er in de loop van de nacht weer enige tijd neerslag in de vorm van regen gaat vallen en de wind weer geleidelijk gaat toenemen naar kracht 5 Beaufort met windvlagen tot 70 km./uur! Na passage van het koufront in de vroege ochtend draait de zuidwestelijke wind meer naar (noord)westelijke richtingen, maar blijft vooralsnog vrij krachtig (windkracht 5 Beaufort). De temperatuur ligt in de nacht rond 12 graden Celsius en dat is dan tevens de maximumtemperatuur voor Tweede Kerstdag, want overdag wordt het snel kouder en wordt het niet warmer dan 8 graden Celsius.
De bewolking gaat na passage van het eerder genoemde koufront in de loop van de 2e Kerstochtend openbreken en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. In de middag zijn er enkele wolkenvelden, maar de zon doet ook goed haar best. De kans op een bui is tot zonsondergang voor de Goudse regio uiterst klein. De west-noordwestenwind neemt langzaam iets in kracht af en wordt in de avond overwegend matig van kracht, 3 tot 4 Beaufort. De gehele dag blijven windvlagen tot 50 km./uur mogelijk.
Dinsdag is het wisselend bewolkt en blijft het droog. Er waait over het algemeen een matige noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort) en het wordt met circa 9 graden Celsius op de Goudse thermometers iets koeler dan tijdens de kerstdagen. Maar dit is nog steeds een graad of 3 warmer dan het langjarig gemiddelde voor eind december
Ook woensdag blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied droog en is er geregeld ruimte voor zonneschijn. Met maximaal 6 graden Celsius komt de temperatuur op een normaal niveau uit voor de tijd van het jaar.
De laatste dagen van 2016 verlopen rustig en zo goed als droog, waardoor december 2016 als een zeer droge maand de weerboeken zal ingaan. In de Goudse regio is tot heden nog maar 10 tot 14 mm. neerslag gevallen, normaal voor december is 83,0 mm. Met maxima rond een graad of 4 en minima rond het vriespunt ligt de temperatuur iets onder de normale waarden voor eind december.
Vanaf Nieuwjaarsdag 2017 wordt het waarschijnlijk wisselvallig, maar dit is nog onzeker. De temperatuur loopt daarbij langzaam iets op!
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda