De fors gestegen woningprijzen tonen eens te meer aan dat de markt een nieuw kookpunt heeft bereikt. ,,Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben consumenten koopschuw en kopschuw gemaakt. Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander”, zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma deze week bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het afgelopen kwartaal.

,,Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen,” aldus Jaarsma. ,,Ja, er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.”

Inmiddels wordt in heel Nederland bijna 28% boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast wordt nog 17% voor de vraagprijs verkocht. ,,Naast de ‘reguliere’ woningzoekers zijn ook professionele en particuliere beleggers actief op de woningmarkt. In de concurrentiestrijd om het eigendom over de woning te verkrijgen, gaat men voor de maximale prijs. Verkopers spelen hierop in met scherpe vraagprijzen om het aantal gegadigden voor een woning te maximaliseren”, aldus de NVM-voorzitter.

Het verschil tussen de laatste vraagprijs en verkoopprijs is in het vierde kwartaal van 2017 gedaald tot 0,7%, ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Voor appartementen wordt gemiddeld zelfs meer betaald dan dat er gevraagd is. Gemiddeld gaat het om 1,1%. Woningen die net op de markt zijn gekomen en worden verkocht (binnen 90 dagen), worden gemiddeld genomen tegen de vraagprijs verkocht. ,,Het zijn duidelijke signalen van een verhitte woningmarkt”, aldus Jaarsma.

Reageer op dit artikel