Bewoners Bloemendaalseweg hangen De Witte Waslijn buiten

22 May 2018, 12:12 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De vraag waarom we tegenwoordig geen was meer aan de lijn buiten hangen en de roep om meer reuring rond De Hofstedendagen. Het leidde bij drie gezinnen aan de Bloemendaalseweg 48 tot een bijzonder leuk en creatief initiatief. De drie gezinnen bedachten samen De Witte Waslijn.





Opzet is dat er tijdens de Hofstedendagen op 26 en 27 mei een gigantisch lange waslijn met honderden meters wapperende witte was kris kras door het weiland en landtong zal lopen. ,,Nee, dat is niet alleen onze witte was, maar we roepen een ieder op die bij ons in te leveren en te voorzien van hun droom, wens of geheim. Dit mag figuurlijk, in hun gedachten of letterlijk met tekst op de was of bijvoorbeeld met een briefje eraan vast. Wij hangen de witte was op aan de waslijn en vervolgens zullen twee dagen lang alle dromen, wensen en geheimen meewapperen in de wind”, aldus René de Jong, één van de initiatiefnemers.



Wie zijn witte was kwijt wil, kan die  afgeven op de Bloemendaalseweg 48 (voormalig Kunstencentrum De Werkschuit, wie kent het niet?) in de daarvoor geplaatste wasmand. ,,De bedoeling is dat de weilanden om onze boerderij op 26 en 27 mei, tijdens de Hofstedendagen, behangen en omgetoverd zijn tot één lange witte waslijn!

Daarnaast zullen diverse kunstenaars hun werk tonen en demonstreren: een beeldhouwer, dichters, yoga-lerares, singer-songwriters, improvisatietheater, schilder, edelsmid, fotograaf, grafisch kunstenaar, iemand die ambachtelijk scheerzeep maakt en een jeneverstoker. En dan vergeet ik nog de pannenkoeken, smoothiebar en live DJ met vinyl!”, zo vult André Kolenbrander aan.





Een creatief idee van een creatieve bodem. En dat is niet zo verwonderlijk. De boerderij aan de Bloemendaalsweg was jarenlang de vaste stek van Kunstencentrum De Werkschuit, het voormalige cursusgebouw van Kunstpunt Gouda. Vele cursisten uit Gouda en omgeving bezochten de afgelopen decennia het kunstencentrum voor de cursussen dans en beweging, tekenen en schilderen, grafiek, edelsmeden, schrijven, fotografie en toneel. De Werkschuit verhuisde in de zomer van 2014 naar Cultuurhuis De Garenspinnerij in het centrum van Gouda. De gemeente verkocht de boerderij aan de Bloemendaalseweg in mei 2015 aan particulieren. De boerderij kwam in handen van drie gezinnen. Het monumentale pand werd grondig verbouwd tot drie woningen en werkruimten en zijn nu weer bewoond als woonboerderij.

Het mag duidelijk zijn dat daarbij heel wat creativiteit komt kijken. De bewoners René de Jong (werkzaam bij Goudse IJzerwaren Biesheuvel techniek en muzikant), Marielle Bijlsma (eigenaar ontwerpburo Studio Bid en medewerkster Decorette Woonatelier), Annemarie en André Kolenbrander (eigenaren van BrandRetail experience buro OptieA) en Hugo Goudswaard (regisseur, fotograaf en eigenaar van Beeldlab) en Wende van der Heide (specialist programmering en marketing bij de Bibliotheek Gouda en eigenaar van cultureel- & ontwerpburo Studio Zaai) hebben dan ook de nodige kennis en ervaring in de bagage. Zij maakten van hun stulpen drie VTWonen-woonboerderijen. Drie plaatjes van woningen. Al regelmatig verschijnen foto’s van de interieurs in uiteenlopende mode- en woonbladen.

De bewoners krijgen nog regelmatig mensen aan de deur die voor een cursus langs willen komen. Of oude cursisten die willen komen kijken wat er van hun oude praktijkruimten is gemaakt. Kolenbrander: ,,We krijgen nog altijd mensen aan de deur.  En wie je ook spreekt, bij de slager of bezorgdienst: iedereen heeft wel iets met De Werkschuit. Laatst nog een oud boertje en nu grondbezorger die heeft hier in zijn jeugd het grind geharkt op zaterdagmiddag. Een ieder kent het oude kunstencentrum en heeft herinneringen aan De Werkschuit.”