De vlag hijsen, naar de aubade en de Oranje-spelen op de Markt, de Oranjes bekijken op de tv onder het genot van een oranje tompouce en Oranjebitter. En natuurlijk… de vrijmarkt.

Het zijn slechts enkele tradities die elke Koningsdag weer terugkomen. En ook in de week naar deze Hollandse feestdag lijkt er een traditie te zijn ontstaan: een stuk stoep claimen voor de vrijmarkt met stoepkrijt.

Ook in Gouda zijn er al door stoepkrijt afgezette stoepen en pleinen te vinden om zo het beste plekje te bemachtigen om alle rommeltjes van zolder te verkopen. Zo is er op de Raam al stoepkrijt te zien, al heeft de regen hier en daar wat roet in het eten gegooid. ,,Er was meer stoepkrijt te zien, maar alles lijkt weg geregend te zijn”, laat een van de bewoners weten.

Een andere gewilde vrijmarktplek in Gouda is de parkeerplaats rond het winkelcentrum Bloemendaal. ,,Er zijn al aardig wat plekken geclaimd met stoepkrijt’, zegt een van de winkeliers. ,,De teksten en vakken zijn ondanks de regen nog goed te zien, dus wie nog een plekje wil lijkt haast te moeten gaan maken.”

Droge Koningsdag
Ondanks dat de aanloop naar Koningsdag ietwat regenachtig verloopt, lijkt het op Koningsdag zelf voornamelijk droog te zijn. Meteo Gouda meldt dat Koningsdag dit jaar overwegend droog zal verlopen, met kans op plaatselijke buien in de middag. Verder zal er weinig wind zijn en ligt de temperatuur rond de vijftien graden.

Het weerbericht van Meteo Gouda
In de avonduren
neemt de kans op neerslag af en tijdens Koningsnacht blijft het droog. De temperatuur daalt naar circa 6 graden Celsius in de Goudse regio bij een zwaar bewolkte hemel en een zwakke zuidwestenwind (2 Beaufort).

Tijdens Koningsdag zijn er forse stapelwolken. Af en toe schijnt de zon en is een lokale regenbui niet uitgesloten. In de loop van de dag gaat de zon steeds langduriger schijnen en is de kans op een regenbui nihil. Met 15 graden Celsius ligt de maximumtemperatuur op een normaal niveau. Gelukkig staat er iets minder wind dan op donderdag, waardoor het voor het gevoel een stuk aangenamer is. Ook in de avonduren blijft het droog en kunnen we nog even genieten van de Oranjezon. Zie ook www.meteo-gouda.nl