Beloning stimulans bij stoppen met roken

19 October 2018, 21:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een financiële beloning van de baas is een belangrijke stimulans voor werknemers om het stoppen met roken vol te houden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer werknemers aanzet om het roken op te geven.

Die prikkel in samenhang met een stoppen-met-rokentraining leidt ertoe dat 41 procent van de onderzochte werknemers na ruim een jaar geen sigaret, sigaar of pijp meer heeft aangestoken. Onder een controlegroep die geen geld kreeg voor zijn inspanning om het roken eraan te geven, bleef maar 26 procent van de rookwaar af.

Die aanpak blijkt vooral goed te werken bij rokers met een lagere sociaaleconomische status. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Volgens onderzoeker Floor van den Brand is voor het eerst vastgesteld dat een beloning van invloed is op de slagingskans van een stoppoging. ,,Als alle werkgevers in Nederland deze methode met beloningen gaan toepassen om werknemers te helpen stoppen met roken, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland.”

De zestig deelnemers, in dienst bij zestig bedrijven en instellingen, kregen hun eerste cadeaubon van 50 euro meteen na afronding van een groepstraining. Als zij het stoppen na drie en na zes maanden volhielden, kregen zij nogmaals cadeaubonnen van 50 euro. Na een jaar zonder roken volgde een bonus van 200 euro.

Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de UM, stelt dat voorheen zelden zulke hoge slagingspercentages zijn geconstateerd. Het is volgens hem ”bijzonder dat deze aanpak ook zeer effectief blijkt te zijn bij rokers met een lagere sociaaleconomische status”. Die werden in het verleden minder goed bereikt.

KWF Kankerbestrijding, financier van het onderzoek, noemt de uitkomsten ”fantastisch”. Directeur Johan van de Gronden stelt dat het instrument van belonen werkt en dat werkgevers hiermee ”de kans hebben om hun mensen te helpen bij een gezonde leefstijl”.