Zondagochtend Binnenstad Gouda. Helaas heeft een aantal bezoekers van de binnenstad in de nachtelijke uren besloten hun bezoek af te moeten sluiten met het vernielen van spullen van anderen.
Vandalen sloegen toe op de Kleiweg in de Goudse binnenstad. Twee grote plantenbakken werden kennelijk voor de lol omgegooid, nadat eerst aan de Hoogstraat een bloembak aan een brugleuning het moest ontgelden. Tot zover het slechte nieuws.
Het goede nieuws is dat de heren betrapt zijn door de politie in samen werking met handhaving en ze de daders meteen in de kraag gevat hebben. Op verzoek van Politie Gouda heeft de ondernemersvereniging van de binnenstad, de S.O.G., aangifte gedaan op het bureau. De plantenbakken zijn immers eigendom van de S.O.G. net als de planten in de bloembakken.
Ook de mensen van Cyclus Gouda moesten op zondag aan de slag. Later komen de mensen van Promen aan de beurt. Het kost nogal wat zo’n baldadig avondje uit en het muisje zal voor een aantal vandalen nog wel een staartje hebben… Schade inclusief de zondagsuren voor Cyclus rond 3.000 euro (of meer). ,,De S.O.G. heeft dit varkentje vaker gewassen. We leggen dan samen met de politie de vandalen de keuze voor: jullie gaan vrijwillig de schade vergoeden of we maken er een rechtszaak van. Door de camerabeelden gaan jullie die verliezen. Jullie krijgen een strafblad en de rechter zal jullie veroordelen de schade te vergoeden”, aldus een woordvoerder van de S.O.G. ,,Dat wordt altijd de eerste keuze. Een duur avondje stappen. De schade wordt dan geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau. En dat is hardvochtig als de afspraak niet wordt nagekomen. Beslag op loon, uitkering of bezit volgt dan…”
Bron: Binnenstad Gouda en Karel Baarspul, consultant/bestuurslid S.O.G.