Zorgpartners: 97 coronagevallen, 28 overleden

21 May 2020, 08:55 uur
Algemeen
mainImage

In de vier Goudse verpleeghuizen van Zorgpartners Midden Holland zijn tot dusverre 241 bewoners getest op corona, van wie er 97 daadwerkelijk zijn/waren besmet. Daarvan zijn tot 27 april naar bekend 28 bewoners aan corona overleden. Die cijfers heeft Margot van der Starre, voorzitter van de raad van bestuur van Zorgpartners, gisteravond in een fysieke raadsvergadering van de gemeente Gouda bekend gemaakt. "Deze cijfers alleen zeggen niet zoveel. Voor ons is het niet opmerkelijk dat een kwetsbare ouder overlijdt aan een virus als corona. Je moet ze van context voorzien. En dat doe ik hier graag", zo vertelde Van der Starre.

Goudse politieke partijen hadden zorginstelling Zorgpartners ter verantwoording geroepen. De Goudse politiek eiste opheldering van zorginstelling Zorgpartners over de situatie in verpleegtehuizen in de Goudse regio. Tot voor woensdagavond bleef ongewis hoeveel hulpbehoevenden in de tehuizen aan corona lijden, hoe hoog het aantal sterfgevallen daar is en of personeelsleden wel goed beschermd zijn. 

"Op 22 april is gesproken over de gevolgen van de Corona-crisis in Gouda. Diverse fracties (D66, GBG, SP en PvdD) hebben toen aan wethouder Corine Dijkstra vragen gesteld met betrekking tot de situatie in Goudse verpleeghuizen. Deze vragen zijn naar het oordeel van diverse fracties niet geheel naar tevredenheid beantwoord", aldus de griffie van de gemeente Gouda. "De gemeenteraad wil graag de vragen over onder meer de communicatie rond overlijdensgevallen in Goudse verpleeghuizen nog een keer laten beantwoorden. Om die reden heeft de gemeenteraad naast wethouder Dijkstra, ook Margot van der Starre, voorzitter van de raad van bestuur van Zorgpartners, uitgenodigd om de raad te informeren vanuit het perspectief van de zorginstelling", aldus de griffie.

Zorgpartners Midden-Holland blijft er bij: er worden geen cijfers bekendgemaakt over aan corona overleden bewoners per verpleeghuis van Zorgpartners. Wel maakte de zorginstelling woensdagavond in de Goudse gemeenteraad wat algemene cijfers en informatie over de vier verpleeghuizen bekend.

Er zijn vier verpleeghuizen waar besmettingen zijn en waren: de Prinsenhof, Savelberg, Ronssehof en De Hanepraij. In de Prinsenhof is nu niemand meer besmet en bij de overige drie huizen zijn de laatste tijd geen nieuwe besmettingen meer bijgekomen. "Het gaat de goede kant op. We zijn voorzichtig optimistisch. De eerste besmetting was in maart. Daarna hebben we snel gehandeld en maatregelen getroffen. U moet weten: een verpleeghuis is geen ziekenhuis. We zijn daar niet op gebouwd. Je kunt je organisatie niet zomaar even omgooien en aanpassen. Maar het is ons met hard werken gelukt. Zo ook om het virus in te dammen. Mede dankzij de testen die wij al vanaf het begin van de uitbraak hebben kunnen doen. Dit in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis en een laboratorium in Delft." 

Bewoners van verpleeghuizen in Gouda worden bewust niet geïnformeerd als iemand in hetzelfde pand overlijdt aan corona. "Mensen overlijden nu eenmaal bij ons. Ze zijn oud en hebben vaak onderliggende ziektes. Ze komen bij een griepgolf, norovirus of coronavirus sneller te overlijden", zo zei Van der Starre. Maar of het aantal coronadoden hoger of lager is dan tijdens een reguliere griepgolf, weet Van der Starre niet. "Op dit moment hebben we onvoldoende gegevens om iets te zeggen over de overstertfte. Of het dus normaal is dat in anderhalve maand tijd 28 bewoners overlijden blijft onduidelijk".

Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn meer dan 2500 mensen overleden. Ook zijn er 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. De cijfers van Zorgpartners Midden Holland zitten hierbij.

In het vragenrondje zei raadslid Evert Bobeldijk van D66 dat een vergelijking met een reguliere griep niet opgaat. "De situatie is voor de buitenwereld heel anders dan een griepgolf", zo reageerde hij. "Mensen zijn afhankelijk van uw instelling om te horen hoe het met hun familielid gaat. Ze mogen weken niet op bezoek komen en als ze dan van ziekenhuizen en het RIVM allerlei cijfers horen, maar niet van hun eigen zorginstelling, dan lijkt dat op een zwarte doos waar niets naar buiten komt."

Volgens Margot van der Starre staat de privacywetgeving communicatie over coronaslachtoffers in de weg. "De afspraak is en was, dat op het moment dat er een besmetting is vastgesteld, wordt altijd directe familie geïnformeerd. Maar, wij mogen de overige families, ook bij overlijden, alleen in algemene zin daarover informeren."

Van der Starre sprak verder haar grote dank uit namens het personeel en directie van Zorgpartners Midden Holland voor de grote steun die zij de afgelopen weken van Gouwenaars en Goudse bedrijven hebben ontvangen. "Dat doet ons zeer goed. Dat maakt in een zware tijd dat je het volhoudt..."