Zonnige dinsdag

mainImage
Zonnige dinsdag
Dinsdagmiddag wordt enorm zonnig met een temperatuur tot 14 graden. De temperatuur stijgt niet in vergelijking met de afgelopen regenachtige dagen, maar met 14 graden is het alsnog warm voor de tijd van het jaar. Ook na dinsdag blijft het zonnig. Vooral donderdag lijkt een mooie dag te worden.

Doordat de bewolking de komende dagen grotendeels wegtrekt, wordt het 's nachts wel een paar graden kouder dan de afgelopen nachten. Op sommige plaatsen kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Overdag blijft het rond de 12 tot 14 graden. Het opklaren van de lucht zorgt er de komende dagen voor dat vallende sterren beter te zien zijn. Doordat twee meteorenzwermen langs de Melkweg trekken, zijn er veel vallende sterren te zien.

In de loop van de middag wordt het steeds zonniger. De maxima liggen rond 12 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. De wind waait matig uit het zuidwesten met een kracht van 3, soms 4 op de schaal van Beaufort. Windvlagen tot circa 45 km./uur zijn mogelijk.

In de nacht naar woensdag neemt de zuidwestenwind af en wordt zwak, windkracht 2 Beaufort. Brede opklaringen en wolkenveldjes wisselen elkaar af. Het blijft droog. De nacht verloopt door de brede opklaringen een stuk frisser dan de voorgaande nachten. De minima liggen rond 6 graden Celsius in de Goudse regio.

Morgen zijn er flinke perioden met zon en is het droog. De zuidwestenwind krimpt in de loop van de dag via het zuiden naar het zuidoosten en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De middagtemperatuur ligt rond 11 graden Celsius, dit is overigens de normale maximumtemperatuur voor de tijd van het jaar.

Door de drogere zuidoostenwind en het wegvallen van de convectie lost de bewolking woensdagavond snel op. Er volgt een heldere nacht naar donderdag. De minima komen rond 3 graden Celsius uit in de omgeving van Gouda. Door de sterke afkoeling is er kans op mist.

Vanaf donderdag tot en met volgende week zondag is het overwegend zonnig door het ontstaan van een hogedrukblokkade (Omega-blokkade) boven het noordwesten van Europa. De maximumtemperaturen liggen overdag om en nabij 8 graden Celsius. In de nachten schommelen de minima rond of iets onder het vriespunt. De zuidoostenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Na aankomend weekend wordt het nog kouder. In de nachten is er op uitgebreide schaal sprake van lichte vorst. Overdag liggen de temperaturen rond 5 graden Celsius. De wind waait dan uit oostelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Er zijn aanwijzingen dat de laatste decade van november kouder dan normaal zal gaan verlopen met aanhoudende oostenwind. Of dit daadwerkelijk zo is moeten we nog even afwachten! De kans is groot dat de Omega-blokkade aan blijft houden.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


| Foto: Digitaal Dagblad