Zonnig met tropische temperaturen

mainImage
Zonnig met tropische temperaturen

De wekenlange hogedrukblokkade weet zich tot na het weekend te handhaven, waardoor wij tot en met maandag droog en zonnig met zomerse tot tropische temperaturen kunnen verwachten. Ideaal weer voor de barbecue en buitenactiviteiten. Zondag en maandag zullen de maxima rond of een fractie boven 30 graden Celsius uitkomen!

Dinsdag trekt een trog van een lagedrukgebied bij IJsland ten zuidwesten van onze regio langs en komen we tijdelijk in iets minder warmere lucht terecht. Deze trog zorgt tijdelijk voor meer bewolking, maar daar valt geen of weinig neerslag uit. Een rug van hoge druk ligt woensdag boven de Britse eilanden en verplaatst zich donderdag en vrijdag zeer traag van west naar oost over onze omgeving. Boven IJsland is inmiddels een volgend lagedrukgebied gearriveerd, hieruit zal zich vrijdag een hoogtelaag afsnoeren boven de Britse eilanden. Deze zal volgende week zaterdag tezamen met een frontaal systeem over Nederland trekken in zuidoostelijke richting. Dinsdag is er door deze weersontwikkelingen een zeer kleine kans op een bui, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hart blijft het droog. Volgende week zaterdag is er eveneens een zeer kleine kans op neerslag. Op de andere dagen blijft het droog.

Vandaag kan het in het Groene Hartgebied tropisch warm worden. De temperatuur loopt door een (zeer) zwakke oostenwind (1 tot 2 Beaufort) razendsnel op in de ochtend. Rond het middaguur (12u00) zullen de Goudse thermometers al 30 graden Celsius registreren. Het is zonnig en doordat er weinig wind is voel je de zon branden op je huid.

In de nacht naar maandag neemt de hoge en in een later stadium ook de middelbare bewolking geleidelijk toe. Dit heeft al te maken met de onstabieler wordende atmosfeer. De minimumtemperatuur valt met circa 17 graden Celsius aanzienlijk hoger uit dan de voorgaande nachten. De oostenwind is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Maandag wordt het nog een fractie warmer dan zondag en kan het 31 of 32 graden worden in de Goudse regio. Er zijn flinke zonnige perioden, maar in de loop van de ochtend en in de middag trekken er ook enkele wolkenvelden over het Groene Hartgebied.

Vanaf dinsdag wordt de warmte enigszins getemperd, maar met maxima van circa 25 graden in de middagen blijft het zomers warm. De bewolking is met name dinsdag en woensdag flink vertegenwoordigt, maar de kans op een regenbui is klein. Donderdag en vrijdag is het vrij zonnig en vertoont de temperatuur weer een stijgende lijn.

In het volgende weekend wordt het volgens de laatste computerberekeningen opnieuw zomers warm met 27 of 28 graden. Het is dan waarschijnlijk wisselend bewolkt bij een overwegend oostelijke wind.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad