Zomers warm tot tropisch

mainImage
Zomers warm tot tropisch
Vandaag is het wisselend bewolkt en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 27 graden in Gouda en de omliggende gemeenten. De wind is over het algemeen zwak, windkracht 2 Beaufort. De wind draait in de loop van de dag van zuidoost via zuidwest naar het noordwesten.

Donderdag en vrijdag is het zonovergoten door een hogedrukgebied boven de Britse eilanden. Donderdag is de maximumtemperatuur circa 29 graden en vrijdag is het tropisch met 30 of 31 graden in het Groene Hartgebied.In de nachten is er over het algemeen sprake van windstilte. Overdag waait er hooguit een zwakke wind uit noordelijke richtingen.
Het eerste weekend van augustus wordt volgens de laatste berekeningen zomers warm tot tropisch met middagtemperaturen rond 30 of 31 graden Celsius op zaterdag en een graad of 27 op zondag. De zon schijnt met name zaterdag uitbundig, maar zondag is er meer bewolking. De naar noordoost gedraaide wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Maandag is het (vrij) zonnig. Met een zwakke tot matige noordoostenwind (2 tot 3 Beaufort) wordt zeer warme lucht naar het Groene Hartgebied getransporteerd en loopt de middagtemperatuur op naar 28, plaatselijk 29 graden Celsius.

Volgende week dinsdag draait de wind waarschijnlijk naar oostelijke richtingen. De (zeer) zwakke oostelijke wind (1 tot 2 Beaufort) voert continentale lucht aan, waardoor de temperatuur in dinsdagmiddag in Gouda kan oplopen naar 27 of 28 graden. Het weerbeeld bestaat aanvankelijk alleen maar uit zon, door de warmte worden later op de dag steeds forsere stapelwolken gevormd. Een enkele stapelwolk kan uitgroeien tot het buienstadium (Cumulomimbus (CB) of Towering Cumulus (TCU)), ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

Vanaf volgende week woensdag wordt het waarschijnlijk aanmerkelijk koeler met middagtemperaturen rond 21 graden. De recordlange regionale hittegolf komt dan waarschijnlijk tot een einde! De lengte van de hittegolf is dan inmiddels 4 weken. De droogte weet echter nog niet van ophouden en kan wel eens tot medio september aanhouden.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad