mainImage

WO2 in 100 foto’s, doet u mee?

5 december 2019, 13:20 uur
Algemeen

De provincie Zuid-Holland en Libertum (het voormalige Verzetsmuseum) zijn op zoek naar de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom vragen zij een ieder om fotoboeken, archieven en dozen op zolder of in de kelder te doorzoeken naar foto’s van en rond WO2. Van de meest aansprekende foto’s maken de initiatiefnemers een tentoonstelling. Insturen kan op deze link tot en met 18 december 2019.

Herdenken, vieren en koesteren
In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid moeten we blijven herdenken, vieren en koesteren. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. Naast de fototentoonstelling is en ook een symposium over digitale vrijheid, een vrijheidsbus en een verhalenboek.

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden
Nu er steeds minder mensen zijn die de periode van oorlog en bezetting kunnen navertellen, worden de beelden hiervan steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies zoeken daarom naar de meest aansprekende 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog.

Selectieprocedure
De provincie kiest 50 foto's uit de inzendingen, waarna een publieksjury de 25 beste foto’s kiest. In januari kiest het publiek uit al deze provinciale selecties de 100 meest aansprekende foto’s voor de fototentoonstelling van de WO2 in Nederland.

Tentoonstelling 100 meest aansprekende foto’s
De opening van de tentoonstelling is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer. De Zuid-Hollandse foto's zijn in april 2020 op meerdere ‘pop-up’-tentoonstellingen in de provincie te zien.


Foto: Provincie Zuid Holland