Wisselend weertype met neerslag

mainImage
Wisselend weertype met neerslag
Zaterdagmorgen is er in Gouda nog tamelijk veel bewolking. Vanuit het westen arriveren opklaringen, deze worden afgewisseld door stapelwolken en buien. De zone met de felste buien verplaatst zich geleidelijk meer naar het zuiden. Bij buien is kans op hagel, onweer en zware windstoten. Matige westenwind (3 tot 4 Beaufort)

Zaterdagmiddag is het herfstachtig met talrijke buien. Tussendoor zijn er felle opklaringen, waardoor de zon ook geregeld te zien is. Bij buien is kans op onweer, hagel en zware windstoten. De maximumtemperatuur komt rond 17 graden Celsius uit in de Goudse regio. Tijdens zware buien daalt de temperatuur naar circa 12 graden Celsius! De naar noordwest draaiende wind is matig tot vrij krachtig (3 tot 5 Beaufort) en maakt het voor het gevoel nog iets frisser.

Zaterdagavond nemen de frequentie en intensiteit van de buien langzaam af en geleidelijk verdwijnen ook de stapelwolken. In het uiterste westen van het Groene Hart blijft de kans op een enkele bui bestaan. De naar zuidwest krimpende wind neemt af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

In de eerste helft van de nacht naar zondag is het in het tijdelijk helder en droog. In de tweede helft van de nacht naar zondag zijn opnieuw stapelwolken boven het Groene Hart aanwezig en deze kunnen uitgroeien tot het buienstadium. Veel neerslag zal daar niet meer uitvallen. Het koelt door brede opklaringen en weinig wind (zuidwest - 1 tot 2 Beaufort) sterk af. De minima komen rond 8 graden uit in Gouda en de omliggende dorpen. Met name in de landelijk gelegen gebieden ontstaan mistbanken. In natuurgebieden als het Goudse Hout kan ook grondmist gevormd worden.

Zondagochtend start de dag vrij zonnig. Er ontstaan geleidelijk steeds meer stapelwolken. De stapelwolken worden in de loop van de dag steeds forser van omvang, maar de stapelwolken zullen niet tot het buienstadium uitgroeien. Zwakke zuidwestenwind (2 Beaufort).

Zondagmiddag neemt vanuit een westelijke richting de bewolking vrij snel toe door het naderbij komen van een regenzone. De maximumtemperatuur komt rond 20 graden uit en daarmee is het een graadje kouder dan het langjarig gemiddelde voor eind augustus. Matige zuidwestenwind (3 tot 4 Beaufort).

Zondagavond en in de nacht naar maandag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met lichte regen. Vanwege het dikke wolkenpakket is het een stuk zachter dan de voorgaande nacht. Het koelt af naar circa 14 graden. Naar zuid krimpende wind, matig van kracht (3 tot 4 Beaufort).

Maandag is er vrij veel bewolking en trekken enkele buien over het Groene Hart. In de loop van de dag breekt de bewolking en komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Ook neemt de buienkans snel af. Het wordt opnieuw circa 20 graden in de Goudse regio.

Dinsdag en woensdag is het tijdelijk warmer met 24 of 25 graden. Daarbij is het vrij zonnig en droog. Woensdag neemt in de loop van de dag de kans op buien opnieuw toe en wordt de warmte verdreven. In de tweede helft van de week is het mooi Hollands zomerweer met zon, stapelwolken en af en toe een lichte regenbui. De middagtemperatuur is met 20 of 21 graden normaal voor de tijd van het jaar.Foto: Digitaal Dagblad