Werkstraf en rijontzegging geëist na dodelijk ongeval met scholiere Driestar

15 January 2019, 19:27 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tegen een 58-jarige vrouwelijke buschauffeur is dinsdagmiddag bij de rechtbank in Den Haag een werkstraf van 240 uur geëist wegens het ongeval waarbij de 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden in april vorig jaar om het leven kwam. Ook is tegen de vrouw een rij-ontzegging van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

De 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden kwam op 16 april 2018 bij een tragisch verkeersongeval op de Thorbeckelaan in Gouda om het leven. Zondag was op weg naar huis, na een schooldag op het Goudse Driestar College, waar ze in de tweede klas van het vwo zat. De domineesdochter uit Woerden fietste over de Thorbeckelaan toen zij door nog onbekende oorzaak onder een voorbij rijdende streekbus terecht kwam. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben het slachtoffer nog gereanimeerd. Zij overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Na nader onderzoek naar de toedracht van het ongeval besloot het Openbaar Ministerie (OM) de buschauffeuse strafrechtelijk te vervolgen. De vrouw uit Krimpen aan den IJssel wordt dood door schuld ten laste gelegd.

Volgens officier van justitie M. Ariese reed de Arriva-buschauffeur, die dertig jaar ervaring had, „onoplettend en aanmerkelijk onvoorzichtig” op het moment van de aanrijding met de scholiere op de Thorbeckelaan in Gouda. Daarbij raakte een spiegel van de bus het stuur van de fiets van Rhodé Zondag.

Verder bleek tijdens de zitting dat de Thorbeckelaan in 2015 is aangepast en dat toen de weg te smal is gemaakt. Uit metingen van de politie kwam naar voren dat de fietsstrook op die plek op de Thorbeckelaan 154 cm is. De norm voor zo'n fietsstrook is 170 cm. Ook is de rijstrook smaller dan de richtlijnen van de overheid. In 2015 is een bredere middenberm aangelegd door de gemeente Gouda. Volgens de rechters lijkt het haast onmogelijk om daar met een bus niet over de fietsstrook te rijden. Het OM heeft de gemeente daarom dringend geadviseerd om er iets aan te doen aan de verkeerssituatie aldaar.

Ds. W. A. Zondag, de vader van Rhodé, kwam dinsdag ook aan het woord in de rechtbank, zo meldt het AD Groene Hart. „Wij hebben geen rancune”, zei ds. Zondag, predikant van de gereformeerde gemeente in Woerden. „We zien de chauffeuse niet als crimineel, we willen vergeven, maar vergeven vraagt wel erkennen van schuld. Dat is hier op zijn plek.”

De advocaat van de buschauffeur vroeg vrijspraak. Ze zei dat de buschauffeuse niet te hard had gereden en niets had gedronken. Maar dat de vrouw een inschattingsfout had gemaakt met dramatische gevolgen. De advocaat stelde dat de bewuste weg niet aan de wettelijke normen voldeed en sprak van een „rampjaar” voor de vrouw. Eind vorig jaar overleed de echtgenoot van de vrouwelijke chauffeur.

De rechter doet over twee weken, dinsdag 29 januari, uitspraak.

Het meisje is de dochter van predikant Wijnand Zondag, die het weekend voor het overlijden van zijn dochter in de Woerdense Bethlehemkerk nog preekte over de wil van God en hoe daarmee in het reine te komen wanneer je een geliefde zoals een kind verliest.

goudsdagblad.nl/15-jarige-meisje-uit-woerden-verongelukt-op-thorbeckelaan/

goudsdagblad.nl/vader-doodgereden-rhode-preekte-over-het-verlies-van-een-kind/