Wellicht weer een dagrecord

mainImage
Wellicht weer een dagrecordHet duurt dinsdag even voordat de lage wolken en mist verdwijnen, maar daarna zal de zon zich geregeld tonen. Lokaal kan het zelfs 20 graden worden. De dag begint nog wel nevelig. Langzamerhand komt de zon erbij. Het wordt een zeer zachte dag met 16 tot hier en daar 20 graden. Het blijft vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuidoosten en is matig van kracht.


Dinsdag wordt de warmste dag van de week, mogelijk wordt er zelfs een dagrecord gebroken wat betreft de maximumtemperatuur. Een zwakke tot matige naar zuidoosten ruimende wind voert zeer zachte lucht aan voor de tijd van het jaar. Het wordt om en nabij 18 graden Celsius. In de Goudse binnenstad kan het zelfs 19 graden Celsius worden. Normaal is de maximumtemperatuur 11 graden Celsius in de eerste decade van november. Een decaderecord zal het niet worden, in het verleden zijn begin november temperaturen van 20 graden gemeten. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en het blijft droog.

Woensdag is het met 15 graden Celsius een flink stuk koeler, maar nog steeds 4 graden warmer dan het langjarig gemiddelde (1980-2010). De zon schijnt in eerste instantie periodiek, maar vanuit een zuidelijke richting neemt de bewolking geleidelijk toe. Aan het eind van woensdagmiddag en in de avond stijgt de kans op een bui enigszins, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hart blijft het droog. De wind ruimt naar zuidelijke richtingen en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Donderdag is er een mix van zon en stapelwolken. Met name tijdens de ochtenduren is er nog kans op een lichte regenbui. In de loop van donderdagmiddag wordt het zonniger en neemt de buienkans snel af. Met 14 graden Celsius blijft de maximumtemperatuur boven normaal. De wind wordt in de loop van de dag zuidwestelijk en is matig van kracht (3 à 4 Beaufort).

Vrijdag verandert er barweinig aan het zachte en droge herfstweer. Er zijn flinke perioden met zon, deze worden afgewisseld door wolkenvelden. De temperatuur ligt met circa 14 graden nog steeds 3 graden boven normaal. De zuidelijke wind is matig, windkracht 3 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag valt er regen van betekenis. Voor Gouda wordt circa 8 mm. regen verwacht, dit is circa 8 liter op een vierkante meter. De zuidelijke wind neemt iets in kracht toe en wordt matig, windkracht 4 Beaufort. Door een dik pakket bewolking en de neerslag koelt het niet veel verder af dan 9 graden Celsius.

In het weekend is het wisselvalliger dan de voorgaande dagen.Van tijd tot tijd valt er lichte (mot)regen. De middagtemperatuur ligt zaterdag rond 13 graden Celsius. Zondag is het koeler met circa 11 graden Celsius. Het is overwegend bewolkt, de zon zal sporadisch te zien zijn. De wind ruimt van zuid naar zuidwest en is over het algemeen matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. Zondagavond neemt de wind ietwat toe en wordt vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Windvlagen tot 65 km./uur zijn dan mogelijk!

Na aankomend weekend is het overwegend bewolkt en is het licht wisselvallig (meestentijds droog). De minima liggen rond 8 graden Celsius, de maxima komen rond 12 graden Celsius uit. De wind waait uit richtingen tussen zuid en zuidwest en is over het algemeen matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad