Het is weer asperge tijd. En daar hoort natuurlijk een mooie witte wijn bij.
Welke aspergewijn raadt de Goudse wijnimporteur Antoine van Esch van Tire Bouchon ons dit jaar aan? Je leest het hieronder...
Aspergewijn 2019
Onlangs vond de jurering plaats van de wedstrijd ‘Aspergewijn 2019’, in sterrenrestaurant BRIENEN AAN DE MAAS in Well, vlakbij het Limburgse Venray. Een competitie gehouden door de Vereniging van Vinologen (VVN). Circa 25 vinologen en wijnliefhebbers proefden blind de 30 ingestuurde witte wijnen van diverse wijnimporteurs, waarvan 10 afkomstig van Nederlandse producenten. Waaronder de Goudse wijnimporteur Antoine van Esch. Opnieuw nam de Goudse wijnimporteur Tire Bouchon plaats op het erepodium!
Müller Thurgau 2017
Vorig jaar was Antoine van Esch de onbetwiste winnaar van de Aspergewijn van het jaar! Met de Müller Thurgau 2017 van zijn Duitse producent August Ziegler won hij twee wedstrijden. Die van de Vereniging van Vinologen, én die van het Brabants Asperge genootschap. Dat wilde hij dit jaar opnieuw. Na een voorselectie besloot hij opnieuw de Müller Thurgau van Weingut August Ziegler in te sturen. Tire Bouchon stootte hiermee opnieuw door naar de finale.
De focus ligt daarbij op de ultieme wijn-spijscombinatie, waarbij er een interactie plaatsvindt tussen de beide smaakprofielen, dus bij zowel de wijn als bij het gerecht. "Er wordt geproefd in 3 flights van elke keer 10 wijnen. Elke wijn wordt beoordeeld op kleur, geur en smaak. Daarna mag je een eindcijfer geven tussen de 1 en 10", aldus Van Esch. ''Meteen worden alle uitslagen in de computer verwerkt, zodat na 2 uur intensief proeven de eerste uitslag bekend kan worden gemaakt. Zes wijnen met de hoogste notering komen in aanmerking voor de 2e ronde."
Aspergegerechten
Deze zogenaamde 6 finalewijnen (3x buitenlands + 3x Nederlands) komen dan opnieuw in het glas en worden nogmaals geproefd, nu in combinatie met 3 verschillende aspergegerechten die oplopen in smaakintentie. Te weten:
1. Sint Jacobs mossel met asperges in krokant kruidenjasje met kerrie-gember-uiencompote
2. In Big Green Egg gerookte forel met gegrilde asperges en truffelschuim
3. Gebakken ganzenlever met asperges met karnemelk en rode biet met daarbij bramen.
Het werd een close finish tussen wijn één en twee. Tire Bouchon met de Muller Thurgau 2018 uit de Pfalz wist de 2e plaats en daarmee ‘zilver’ te veroveren. Met de eerste plaats vorig jaar bewijst deze wijn een mooie combinatie met asperges te vormen.
Meest gastronomische wijn
De wijnen van Tire Bouchon zijn al vaker als beste verkozen. Dit is al weer de tweede keer dat Tire Bouchon een winnaar selecteert. Eerder dit jaar, in januari tijdens de Wine Professional (de wijnbeurs voor de Nederlandse wijn- en horecaprofessional) werd de Spätburgunder vom Kaiserstuhl 2015 van Weingut Karl Heinz Johner uit Baden/Duitsland, gekozen tot meest gastronomische wijn uit Duitsland in de German Gastro Cup 2019 competitie.