We tikken de 37 graden aan...

mainImage
We tikken de 37 graden aan...
Pppppfffffffttttttt.... Jawel, beste lezers. Jullie lezen het goed. Vandaag tikken we de 37 graden aan. Dat wordt afzien. Dat wordt een uitdaging.  Voor mens en dier.

Houd je hoofd koel en houd en doe het rustig. Pas goed op jezelf. En let zeker ook op je medemens en dieren in je (directe) omgeving.

Vandaag schiet de temperatuur zeer snel omhoog naar tropische waarden. Het wordt heet met circa 37 graden Celsius in Gouda. De zon schijnt uitbundig en het blijft droog. Er waait een zwakke oostenwind  (1 tot 2 Beaufort).

De nacht naar vrijdag wordt opnieuw een zogenaamde tropennacht met minima van 24 graden Celsius. Eigenlijk is 22 graden Celsius de normale maximumtemperatuur in de derde decade van juli. We spreken van een tropennacht wanneer het niet afkoelt tot onder 20 graden Celsius. De naar zuidoost draaiende wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Na een zeer warme nacht stijgt de temperatuur vrijdagochtend al snel richting 30 graden. Volgens de laatste berekeningen gaat de temperatuur rond 11u00 al 30 graden bereiken. Vrijdagmiddag wordt het opnieuw circa 37 graden Celsius in Gouda. De dag verloopt uiterst zonnig, maar tegen de avond is er ten zuidwesten van Gouda al bewolking te zien. ’s Avonds breidt de bewolking uit over de Goudse regio en stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Er waait een zwakke tot matige zuidoostelijke wind, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag kunnen verspreidt over het Groene Hartgebied enkele regen- en onweersbuien vallen. Een einde aan de langdurige extreme droogte maken de buien niet, maar een eventuele plensbui kan wel wateroverlast veroorzaken. De keiharde, droge bodem neemt regenwater moeilijk op. De ergste hitte wordt tijdelijk verdreven. Hoe snel dit gaat is op dit ogenblik nog niet te zeggen. In de Goudse regio wordt het volgens de allerlaatste verwachting 26 graden. Indien de hitte langer aanwezig blijft wordt het nog een aantal graden warmer en moeten we denken aan een graad of 28.

Zondag zijn de buien alweer verleden tijd. Met veel ruimte voor de zon en met name in de ochtend nog enige bewolking wordt het 28 graden in Gouda.

Begin volgende week is het overwegend zonnig zomerweer zien. Vanaf dinsdag is echter wel een lokale onweersbui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog in het Groene Hartgebied. De temperaturen blijven boven de zomerse grens van 25 graden, op maandag, woensdag en volgende week donderdag is het zelfs tropisch met maximumtemperaturen boven 30 graden Celsius.

De huidige hittegolf wordt de langste uit de weergeschiedenis zoals het er nu naar uitziet!Foto: Digitaal Dagblad