We hebben nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouders

mainImage
We hebben nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouders

De verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda stond vanmorgen op het programma. Zes enthousiaste kandidaten - Dico, Rasmus, Tess, Juwy, Hidde en Dies - presenteerden zich aan het publiek en de jury in de raadzaal in het Huis van de Stad aan de Burgemeester Jamessingel. Aan het eind van de ochtend koos de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. En die keuze viel op de 11-jarige Tess Huijsmans, leerlinge van basisschool De Goudakker. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.Dit jaar meldden zich 24 kandidaten aan voor de verkiezing. Uiteindelijk zijn er 6 leerlingen uit de groepen 7 van de Goudse basisscholen geselecteerd. Zij mochten hun plannen presenteren aan de deskundige jury. Deze jury, bestaande uit drie volwassenen en vier kinderen, had de moeilijke taak om een keuze te maken wie de mooiste, leukste en de beste plannen heeft voor Gouda en de Goudse kinderen. De kandidaten werden aangemoedigd door hun familie en klasgenoten die met spandoeken en toeters het Huis van de Stad voor één ochtend in het jaar op stelten zetten.

Aan het eind van de ochtend maakte de voorzitter van de jury, wethouder Thierry van Vught, bekend wie van de zes kandidaten de nieuwe kinderburgemeester van Gouda is geworden. Burgemeester Schoenmaker installeerde de nieuwe kinderburgemeester direct daarop.

De overige kandidaten mogen zich een jaar lang kinderwethouder noemen. Zij krijgen ieder een eigen portefeuille dat past bij hun ideeën voor de stad. Zij zullen hun plannen voor Gouda ook bespreken met hun volwassen collega.

Kinderburgemeester van Gouda
Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester. De kinderburgemeester heeft een ceremoniële en feestelijke functie en vertegenwoordigt samen met de kinderwethouders de kinderen van Gouda.

De kinderburgemeester is aanwezig bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen zoals Gouda bij kaarslicht, de ceremonie voor Dodenherdenking, de opening van de Kaasmarkt of de intocht van Sinterklaas. De ambtsperiode van de kinderburgemeester duurt één jaar.

De verkiezing is een samenwerking tussen de Samenwerkende ondernemersverenigingen Gouda (SOG), de Brede School (alle basisscholen van Gouda) en de gemeente Gouda.

Frontfofo: De zes kandidaten - Dico, Rasmus, Tess, Juwy, Hidde en Dies (vlnr) - voor de verkiezing van kinderburgemeester.


Foto: Digitaal Dagblad