Waarom is roze roze?

mainImage
Waarom is roze roze?

Waarom roze roze is, kun je te weten komen op 14 juni tijdens een vrolijke lezing door Cristel Stolk, cultuurhistorica en educatief medewerker van het streekarchief.

https://www.youtube.com/watch?v=DxGlVFjAHt8&feature=youtu.be

Cristel Stolk neemt je in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek mee op reis langs de diverse tinten roze in de geschiedenis en haar manifestaties in de populaire cultuur. Tot in de negentiende eeuw
werd roze in de westerse cultuur niet eens als aparte kleur benoemd. Maar sinds de kleur op het toneel is verschenen, is ze niet onbesproken geweest. De meningen over roze zijn divers; geen andere kleur wordt zo geliefd of gehaat. Van fuchsia- tot millenniumroze, van Audrey Hepburn tot Mega Mindy en van geuzennaam tot genderdiscussie.

De lezing 'Waarom roze roze is' begint om 20u00 en eindigt rond 22u00.

Gouda Roze Stad 2018
Gouda is de Roze Stad van 2018. Daarom staat de Chocoladefabriek van 1 tot en met 24 juni in het teken van de Roze Culturele weken. Het streekarchief duikt tijdens deze culturele weken in de geschiedenis van de kleur roze. Zo onderzoekt het streekarchief hoeveel kleuren ‘roze’ er zijn en wat ze betekenen.

In het kader van Gouda Roze Stad 2018 moet zelfs het standbeeld Willem eraan geloven:
Foto: Digitaal Dagblad